HRVATICA: Teško je biti Srbin u Vukovaru!

Komentarišući nasilno skidanje dvojezičnih tabli sa zgrada ustanova u Vukovaru, književnica Ivana Simić Bodrožić ocenila je da problem nije ćirilica, nego ono što se dogodilo i da bi hrvatske institucije i politika trebalo konačno da se bave bitnim stvarima i životom u tom gradu

  • 9

Hrvatska književnica Ivana Simić Bodrožić izjavila je da je veoma teško biti Srbin u Vukovaru, pogotovo ljudima koji ne žele da potpaljuju vatru, nego da žive normalan život.

Komentarišući nasilno skidanje dvojezičnih tabli sa zgrada ustanova u Vukovaru, Bodrožićeva je ocenila da problem nije ćirilica, nego ono što se dogodilo i da bi hrvatske institucije i politika trebalo konačno da se bave bitnim stvarima i životom u tom gradu.

Prema njenim rečima, problem s ćirilicom je "vrh ledenog brega jedne politike koja traje duže vreme".

"Štab (za odbranu hrvatskog Vukovara) govori: "Ne želimo ćirilicu". To je pogrešna poruka,  jer problem nije ćirilica, tako dolazi do nesporazuma, treba govoriti o tome koliko ljudi još nije pronađeno", rekla je Bodrožićeva za HRT.

Ona smatra da je hrvatski premijer Zoran Milanović trebalo da dođe u Vukovar odmah pošto je prva ploča razbijena i da razgovara s ljudima, a sada je mnogo teže postići konstruktivan dijalog i da to stvara problem.

- Uvek imate profesionalne demonstrante u prvom redu, a tamo, recimo, stoji čovek koji želi da pronađe svoja dva sina, ne želi da protera sve Srbe iz Vukovara u Srbiju - dodala je Bodrožićeva.

Ona smatra da Vukovaru treba nešto kao centar za mir, za ljude s traumama, za terapiju, ili "nešto što neće biti obojeno" i da na takvu zgradu treba staviti ploču s dvojezičnim natpisima.

(Telegraf.rs / Vesti-online.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ševarice

    21. oktobar 2013 | 10:49

    Pazi ti batko dobro, da se ne spotakneš o nekoji basamaci!

  • Patron

    21. oktobar 2013 | 11:13

    Haja Vi ste jedno zlo koje smo dopustili da se razmnoze ko zecevi. U Srbiji zive mnogo naroda i niko nikome ne smeta. Ako kazes da srbi treba u usiju sta onda ti siptar trazis van Shipnie. Svako u svoju drzavu pa tako i ti. Hrvati su od vajkada mrzeli Srbe a i njima ce doci dan kada ce nestati. Trazice oni srbe itekako.

  • Petar Jankovic

    21. oktobar 2013 | 11:43

    Potpuno se slazem sa gospodinom iz Makedonije ako je uopste iz te drzave.Samo Albanci i Makedonci mogu zajedno da zive.Vidite samo kako se lepo slazu i nikad nije bilo problema niti sukoba izmedju njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA