Na Homoljskim planinama ubrali 110 vrsta gljiva

Netaknuta priroda Homoljskih planina ponudila beračima gljiva bogatu ponudu. U ovom tradicionalnom branju, poznatom i kao "tihi lov", učestvovalo je 170 građana i učenika, ali i stručnjaka mikologa, koji su vodili računa da se u korpama nađu samo jestive, a nikako otrovne gljive

  • 0

Bogatstvo netaknute prirode Homoljskih planina, na kojima se uzdiže čak 16 vrhova, oduvek je mamilo istraživače i ljubitelje prirode da posete ovaj kraj i upoznaju najrazličitije vrste gljiva i samoniklog jestivog bilja.

Na prvim okupljanjima organizovanim u Krepoljinu, učestvovali su mahom mikolozi i botaničari, da bi interesovanje vremenom raslo i stvorilo uslove za pokretanje manifestacije "Dani gljiva i bilja Homolja". Ove godine ona je održana po deveti put, u organizaciji Ekološkog društva "Studenac" iz Krepoljina.

U ovom tradicionalnom branju, poznatom i kao "tihi lov", učestvovalo je 170 građana i učenika, ali i stručnjaka mikologa, koji su vodili računa da se u korpama nađu samo jestive, a nikako otrovne gljive.

Svi ovogodišnji učesnici, podeljeni u tri grupe, tražili su gljive po obroncima Homoljskih planina i Beljanice. U krugu od oko deset 10 kilometara, uspeli su da pronađu i uberu čak 110 vrsta gljiva - izjavio je Vladan Milošević, predsednik "Studenca".

Nakon branja po planinskim padinama, organizovana je izložba nađenih gljiva i desetak vrsta jestivog bilja, uz degustaciju specijaliteta u kojima su oni bili glavni sastojci. Najviše pažnje izazvao je gulaš od gljiva koji je pripremio majstor Zoran Maksimović. U kazanu se, pored standardnog povrća i raznih mirođija, krčka i desetak vrsta jestivih gljiva.

- Gulaš se kuva oko dva sata, jer gljive se termički obrađuju kraće nego kada se ovo jelo kuva od raznoraznog mesa - rekao je majstor Zoran. Pored gulaša, gostima su se najviše svidele pašteta od vrganja, koji se naziva "kraljem gljiva", raznorazne pite od više vrsta gljiva i palačinke od heljdinog brašna, punjene nanom i medom.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA