SEĆATE LI SE? Ovo su igre uz koje smo odrastali - arjačkinje barjačkinje, praćke, skijice...

Telegraf nastavlja da vas podseća na neke od dečjih igara koje su obeležile drugu polovinu 20. veka u srpskim dvorištima, ulicama, školskim igralištima. Dodajte i vi svoju omiljenu igru

  • 26

Tekst o igrama koje su davno zaboravljene i koje su obeležile period detinjstava velikog broja stanovnika Srbije privukao je mnogo pažnje naših čitalaca, pa Telegraf.rs nastavlja da podseća na nekadašnje kultne igre bez kojih detinsjtvo nije ni moglo da se zamisli na ovim prostorima.

U vremenu kada su "Kaunter Strajker" i statusi prijatelja na Fejsbuku postali glavna zanimacija sadašnjih klinaca, gotovo ih je nemoguće naterati da na igralištu i uživaju u svoj lepoti najlepšeg dela života.

Duvaljke s fišecima - Igra koju su obožavali dečaci i za koju je bila potrebna vodovodna plastična cev i stara hartija od koje bi se pravila municija. Period  pre raspada SFRJ bio je karakterističan po masovnoj izgradnji stambenih blokova u većini gradova u Srbiji. U okviru gradilišta, kao otpali repromaterijal našli bi se delovi cevi koje su se koristile u zgradama. Društvo bi bilo podeljeno na dve ili više ekipa koje bi "ratovale" jedne protiv drugih. Zabava je trajala, po pravilu, do kasnih večernjih sati.

Arjačkinje barjačkinje - Igra se tako što se deca okupljena u dva protivnička tabora uhvate čvrsto za ruke i razdvoje na dvadesetak metara. Onda u glas uzvikuju: "Arjačkinje, barjačkinje, koga ćete?". Protivnički tabor odgovara imenom nekog od protivnika, a onda se prozvani zaleti i počne da trči nastojeći da probije "živi zid". Ukoliko ne uspe, protivnički tabor ga zadržava, a pobednik je onaj ko zadrži svu decu u svom taboru.

Praćka / Rakljice - Od žice za izolaciju bi se napravilo oružje, dok bi mali komadići bakarne žice napravljeni u obliku latiničnog slova U predstavljali municiju. Ova igra ipak, nije toliko forsirana, jer su se veoma često dešavale povrede, pa su roditelji strogo branili njeno igranje. Kada bi ova igračka bila pronađena kod dece, najčešće su "padale" dobre batine.

Skijice - Prestižni zimski centri i tada su bili samo pusta želja mnogih mališana, pa su deca koristila odličnu zamenu, plastične skijice. Ukupne dužine do 30, 40 centimetara, u raznim bojama, pričvršćivale su se za zimsku obuću plastičnim kaišem. Bez obzira na ovako slab spoj, odlično su služila svrsi, pa su padine i strme ulice bile pune malih skijaša koji su hteli da postanu novi Bojan Križaj ili Rok Petrović.

Amerikanac - Kada bi se umorili od basketa, dečaci bi za opuštanje igrali igru "Amerikanac". Sa linije slobodnih bacanja jedan bi igrač ubacivao loptu u koš. Ukoliko ne bi dao koš, protivnici bi morali da u skoku uhvate loptu i ubace je u koš. Igralo se do 21, a nakona 10 regularnih bacanja, 11. i 21. poen bi morao da se ubaci horogom, šutem preko ramena.

Penali - Kao i kada bi se umorili od basketa, ova igra bi se po pravilu igrala na kraju "igranja", kada je ponestajalo snage. Golići su bili metar široki, po pravilu su ih činili dva oveća kamena, i pucali su se sa razdaljine od oko tri metara. Zabranjeno je bilo jako šutiranje "zuvanje", a zbog same konstrukcije gola (koja nije postojala) svađe igrača oko toga da li je neki gol regularan ili ne trajale su do duboko u noć.

Potapanje podmornice - Ova igra bi se igrala za vreme kišnih dana, kada je nemoguće bilo vreme provoditi napolju - dva papira iz sveske sa kvadratićima, kvadrat deset puta deset, dve olovke i mete površine od jednog do pet kvadratića i obračun je mogao da počne! Takmičari bi se trudili da im protivnici ne vide mapu, kako ih ne bi brzo potopili, pa se komad papira nosio i u toalet.

10, 9 - Pre početka igre, minimum 3 igrača "pimpuju" loptu,  i ko najmanje puta udari loptu pre nego što mu padne na zemlju staje na gol. Golovi se priznaju samo iz nabačene lopte, pri tom igrač ne sme sam sebi nabaciti.

Kada se gol postigne igrači beže što dalje. Sve dok golman ne uhvati loptu i s njom dodirne stativu. Igrači gde su bili u tom momentu moraju se zaustavljati, golman ih gađa i ako ih pogodi oni staju na gol, ako ne igra se dalje.

Tako se igra koja počinje od 10 ide sve dok jedan igrač ne dođe do nule, s tim da kada ima 2 gola do nule on sme da izleće van kaznenog prostora, da otima loptu i gađa druge. Ko dođe do nule okrene se leđima ka stativi i sa metar razdaljine svi igrači ga iz ruke napucavaju u donji deo leđa.

Prskanje vodom- Ovo je igra koja se igrala u najtoplijim danima u godini, kada je temperatura oko 40 stepeni. Flaše su se punile vodom i ekipe su jurišale jedna na drugu s ciljem da što više namokre jedna drugu. Najbolje su prolazili oni koji su imali samo šorc i koji su bili bosi, jer su se veoma  brzo sušili.

Oslobođenje - Okupljena deca se podele u dve ekipe. Jedna se razbeži a članovi druge ekipe moraju da ih jure i hvataju. Oni koji su "zarobljeni" drže se na jednom mestu, ali ako ih niko ne čuva članovi koji su iz njihove ekipe mogu da ih oslobode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    17. novembar 2013 | 20:55

    I izmedju dve vatre:-)))

  • N.D.

    17. novembar 2013 | 20:26

    Limuna i pomorandze, klikera,lastis,gluvih telefona,...

  • Jex

    17. novembar 2013 | 21:38

    Zao mi je danasnjih klinaca kada se setim detinjstva pre devedesetih. Detinjstvo je stub zivota i kakvo nam je bilo detinjstvo takvi ljudi postajemo, a najsrecniji su oni koji kroz zivot sacuvaju to razigrano dete u sebi. Da mogu, svako vece bih izasla ispred zgrade kao nekad da se igramo do mraka kad krene roditeljska potera za nama. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA