KRAGUJEVAC: Školski čas kod spomenika V/3

- Odrastao sam u Kragujevcu uz osećanja da je jednog dana nestala i mladost. Živeo sam i sretao udovice na ulici i čekao kada će deca ponovo da preplave Kragujevac - rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić

  • 1

Pored spomenika "Peto tri" u spomen-parku "Šumarice" u Kragujevcu održan je "Veliki školski čas", u znak sećanja na đake i profesore streljane 21. oktobra 1941. godine.

U Srbiji se danas, od 2011. godine, ovaj dan obeležava na nacionalnom nivou, kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Manifestaciji u Kragujevcu prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Odrastao sam u Kragujevcu uz osećanja da je jednog dana nestala i mladost. Živeo sam i sretao udovice na ulici i čekao kada će deca ponovo da preplave Kragujevac - rekao je Nikolić nakon "Školskog časa".

Vence kraj spomenika položili su predstavnici Prve kragujevačke gimanzije, predsednik Srbije, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ministar sporta i omladine Vanja Udovičić, ambasadori Nemačke, Belorusije, BiH, Izraela, predstavnici ambasada Palestine, Rumunije i Slovačke, kao i delegacije gradova prijatelja Kragujevca.

Na 72. godišnjicu od streljanja izvedena je poema "Čovečanstvo nek pogleda na sat". Poema je izbor iz poezije kragujevačkog pesnika Slobodana Pavićevića. Ovogodišnji program režirao je glumac Knjaževsko srpskog teatra Milić Jovanović. Učestvovali su i glumci Studentskog kulturnog centra, račanskog pozorišta i Pozorišta mladih Abrašević, Pozorišne radionice Doma omladine, Prve kragujevačke gimnazije, kao i bogoslovi bogoslovije "Sveti Jovan Zlatousti", studenti FILUM-a i đaci osnovnih škola. U scenskom prikazu prvi put su se čuli i nemački, engleski, francuski i španski jezik.

Veliki školski čas održava se od 1944, a od 1971. godine prerasta u umetničku manifestaciju. Od 1972. godine u programima obeležavanja Velikog školskog časa, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, učestvovalo je više 50.000 izvođača. Svake godine izvodi se originalno književno i muzičko delo, napisano za ovu manifestaciju.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    21. oktobar 2013 | 19:23

    Лака вам земља децо.Нека вас Бог чува.Живела Србија.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA