HRANITELJKA KOJOJ UZIMAJU DETE POSLE 2 GODINE: Pomozite mi da vratim Jovanu (VIDEO)

Pre skoro dva meseca Centar za socijalni rad u Smederevskoj Palanci oduzeo je hraniteljki Srbijanki Marković dvogodišnju Jovanu i ukinuo joj licencu o hraniteljstvu. Od tada ona pokušava na sve načine da vrati Jovanu u svoj dom

  • 19

Hraniteljka Srbijanka Marković (45) o kojoj smo već pisali, ne može da se oporavi od šoka nakon što joj je Centar za socijalni rad u Smederevskoj Palanci  oduzeo dvogodišnju Jovanu, koja je u njenoj porodici od rođenja.

Srbijanka je i tada tvrdila da joj je dete oduzeto na prevaru i kao čin lične osvete jer "im se zamerila i nema dlake na jeziku".

O tome da će joj dete biti oduzeto i da mu se sprema usvojiteljska porodica, Srbijanka je saznala u hodniku Centra za socijalni rad sredinom jula, kada je išla po "dozvolu" da dete vodi na more. Po povratku s mora dočekala je sledeća situacija:

- Socijalna radnica Tanja Šabić pozvala me je da s Jovanom dođem na razgovor. Čim smo seli da razgovaramo, Jovanu su odveli u drugu prostoriju pod izgovorom “da nam ne smeta”. Umesto da se poigraju s njom, kako su rekli, oni su je ugurali u automobil i odvezli, tačnije, dali su je novoj hraniteljskoj porodici - priča Srbijanka.

- Odluku o tome da Jovana dobije novu hraniteljsku porodicu doneli su po hitnom postupku. Isto tako, doneli su i odluku da nisam podobna za starateljstvo. Samo da kažem da se po Zakonu odluka o hitnom postupku donosi samo po dva osnova: ako je dete životno ugroženo i ako se protiv staratelja vodi krivičan postupak - kaže ova žena i naglašava da je podnela dokaze Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

- Želim da usvojim Jovanu! Ona je moje dete! - kaže Srbijanka i objašnjava da su joj, kada je u Centru tražila da joj objasne kako može da postane Jovanin usvojitelj, u Centru rekli "da ni ne pokušava i da može da izgubi i licencu za hranitelja, što se na kraju i dogodilo".

Potresena celom pričom Srbijanka pita koliko je dobro za tako malo dete da tako naglo bude odvojeno od osobe koju je smatralo majkom, da se bez pripreme odvoji od porodice u kojoj je raslo.

U međuvremenu, pokrenuto je i potpisivanje peticije "Vratimo malu Jovanu" koju je do sada potpisalo 10.000 ljudi, kao i potpisivanje elektronske peticije.

S druge strane, iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da se dete bez roditeljskog staranja može izmestiti iz hraniteljske porodice ukoliko organ starateljstva - Centar za socijalni rad, u postupku preispitivanja zaštite deteta - utvrdi da su prestali razlozi za primenu tog oblika zaštite deteta i da su se stekli uslovi za povratak deteta kod roditelja, srodnika ili za usvojenje deteta.

Takođe, razlog za premeštaj deteta iz hraniteljske porodice može biti bitno narušavanje hraniteljskih kompetencija hranitelja, koje za posledicu može da ima rizik za adekvatno i celovito zadovaljavanje potreba smeštenog deteta ili ometanje primene mere zaštite, koja je po proceni organa starateljstva u najboljem ineteresu deteta".

Oni objašnjavaju i da dete može biti izmešteno iz hraniteljske porodice bez prethodne pripreme, ukoliko je organ starateljstva procenio da bi dalji boravak deteta u hraniteljskoj porodici naneo štetu detetu i da će hranitelj svojim ponašanjem ometati proces pripreme za primenu drugog oblika zaštite, o kome je organ starateljstva doneo odluku da je u najboljem interesu deteta.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar Obradovic

    21. oktobar 2013 | 23:40

    Odrastao sam u hraniteljskoj porodici i znam koliko ljubavi ova zena ima i koliko pruza,sta reci za ove druge, upropastice dete zbog 100-200e neodgovorne stoke zadrigle,podrska za hraniteljku i ljubav za malu Jovanu♥♥♥

  • Cash®

    21. oktobar 2013 | 23:08

    Centar za socijalni rad se bavi pedtrafikingom? Sve je moguće u Srbiji.

  • lela

    22. oktobar 2013 | 00:00

    Ne lupetaj ti sa parama. Sve podrske porodici. Potpisala sam peticiju da joj se dete vrati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA