• 7

JOVANOVIĆ: Naše obrazovanje mora da bude slično finskom

Ministar prosvete Tomislav Jovanović istakao je da je to ministarstvo predalo zahtev da se u budžetu za narednu godinu finansiranje nauke poveća sa 0,3 na jedan odsto

 • 7

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je da sistem obrazovanja u Srbiji mora da se promeni po ugledu na finski model kako bi se stvorili stručnjaci neophodni za napredak društva, dodavši da je to ministarstvo predalo zahtev da se u budžetu za narednu godinu finansiranje nauke poveća sa 0,3 na jedan odsto.

Jovanović je u izjavi novinarima nakon seminara "Obrazovanje kao ključ uspeha - finska iskustva", na kome učestvuju stručnjaci iz Finske i Srbije, istakao da obrazovanje nije potrošnja već investicija.

- Cilj današnjeg skupa da se pokaže kakvo je obrazovanje u Srbiji i kakva je njegova regulativa, a zatim da se oni uporede sa finskim sistemom kako bi iskustva te zemlje Srbija iskoristila za unapređenje svog sveukupnog obrazovnog procesa, počevši od najnižeg nivoa do fakultetskog - rekao je Jovanović.

On je dodao da je cilj saradnje sa stručnjacima iz Finske istovremeno i saradnja u naučno-istraživačkom radu za šta, kako je rekao, postoji izuzetno interesovanje Finaca.

"Spremnost kolega iz Finske da nam se stave na raspolaganje, da nam ukažu na slabosti našeg sistema, da nam daju predloge i prenesu svoja iskustva je izuzetno ohrabrujuća", istakao je Jovanović.

Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj je predložilo Ministarstvu finansija da u budžet za narednu godinu uvrsti i segment nauke sa procentom od jedan odsto, rekao je Jovanović, i dodao da je taj iznos minimum koji obezbeđuje elementarne uslove za naučno-istraživački rad.

On je ukazao da je ulaganje 0,3 odsto državnih sredstava zanemarljivo malo i nedovoljno, a da su rezultati naučno-istraživačkog rada daleko veći.

"Hiljade naučnih publikacija prezentovanih na Sajmu knjiga i enormno veliki broj stručnih i naučnih radova pokazuju naš potencijal i želju naših naučnika da se angažuju i mimo onoga što ulaže država. To je pokazatelj i stimulus meni da istrajem u nastojanjima da Vlada Srbije izdvoji značajno veća sredstva. To naši naučnici, nastavnici i podmladak očekuju i zaslužuju", poručio je Jovanović.

Ministar prosvete izrazio je uverenje da će đaci iz Srbije u narednom PISA testiranju napredovati do srednjeg nivoa, dodavši da je to moguće izmenom sistema obrazovanja, pristupa obrazovnom procesu i odnosa prema obrazovanju koje nije potrošnja nego investicija. "Ako investiramo možemo i s pravom da očekujemo rezultate koji će dati značajno bolje mesto obrazovnom sistemu. Mi možemo, imamo kapacitete, samo moramo da se organizujemo", rekao je Jovanović.

Upitan koliko je moguće promeniti sistem obrazovanja u Srbiji, posebno uzevši u obzir neuspeh bolonjskog procesa, Jovanović je objasnio da je u svim zemljama obrazovni sistem glomazan i krut i da ga je teško promeniti.

- Sa saradnicima sam intezivirao postupak promene u obrazovanju. Moj osnovni motiv jeste da ubrzamo taj proces i ka tome su usmerene moje svakodnevne aktivnosti. Sutra imam sastanak sa direktorima oko 100 osnovnih škola iz Srbije da neposredno porazgovaramo o problemima u obrazovanju, kako da ga promene i podignu na viši nivo - rekao je Jovanović.

On je dodao da bez investicija i odgovornosti u njihovom sprovođenju nema boljitka u obrazovnom sistemu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Makarije

  21. oktobar 2013 | 18:45

  Daj Bože,...naše osnovne škole su se svele na čistu statistiku, učenja nema, deca sve moraju kući da uče, roditeljima umesto da olakšaju dodali su još obaveza, fizičko vaspitanje svedeno na nulu, direktori škola kriju sve češće korišćenje droga u učionicama bojeći se za svoj rejting, jednom rečju,...katastrofa

  13
  1

  Podelite komentar

 • Vlada

  21. oktobar 2013 | 17:51

  A plate isto kao u Finsku ili

  12
  3

  Podelite komentar

 • Nesa

  21. oktobar 2013 | 21:08

  A kako je došao do Finske? Bacao je pikado na kartu Evrope pa gde ubode!

  6
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok