Pacijenti dve nedelje bez hemoterapije, Ministarstvo zdravlja tvrdi da nije obavešteno o nestašici!

Dobavljači ne mogu da isporuče Opštoj bolnici u Požarevcu citostatik 5-fluorouracil, jer ga nema na tržištu. Iz Ministarstva zdravlja poručili da ovaj lek zdravstvene ustanove nabavljaju same u postupku javnih nabavki

  • 1

U Opštoj bolnici u Požarevcu već dve nedelje nema najjeftinijeg i najčešće korišćenog citostatika 5-fluorouracil, zbog čega je pacijentima uskraćena neophodna terapija.

- Bolnica raspolaže sredstavima za nabavku leka, ali njega nema na tržištu, pa dobavljači ne mogu da nam ga isporuče - kaže direktor Opšte bolnice Srećko Bosić.

On navodi da ovakva situacija, sa prekidima, traje od februara ove godine, ali da je u poslednje dve nedelje kulminirala.

U požarevačkoj dnevnoj onkološkoj bolnici dnevno hemoterapiju prima oko 20 pacijenata, koji su sada ostali bez citostatika 5-fluorouracila, koji se u terapiji koristi već 40 godina.

- Čujem da ovog citostatika ima u nekim privatnim apotekama, ali ne znam na koji način su uspele da ga nabave. Ukoliko ga pacijenti kupe, troškove mogu da refundiraju, uz prilaganje fiskalnog računa - kaže Bosić.

On dodaje da se bolnica maksimalno trudila da pomogne svojim pacijentima u ovoj nestašici, ali da sada to više ne može, jer su sve zalihe ampula citostatika potrošene.

Ministarstvo zdravlja, reagujući na ovu nestašicu, tvrdi da nije obavešteno o nestašici potrebnog leka, kao i da bolnice same nabavljaju ove medikamente.

- Citostatik 5-fluorouracil zdravstvene ustanove nabavljaju same u postupku javnih nabavki. Ministarstvu zdravlja nije prijavljena nestašica ovog leka. Sa druge strane, ovaj lek se nalazi na D listi lekova, pa je zdravstvenim ustanovama, u skladu sa pravilnikom o uvozu neregistrovanog leka, omogućeno da ga samostalno nabavljaju - kaže se u saopštenju ministarstva.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MMilan

    22. oktobar 2013 | 14:11

    U Valjevskoj bolnici prosle godine ga nije bilo po tri meseca,koliko bolest ubija toliko i ovakve stvari,sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA