Cvetković: Srbija je lider u regionu po visini stranih investicija

U Srbiji preko dve milijarde dolara stranih investicija. Najperspektivniji za ulagače Beograd, Sremska Mitrovica, Vranje, Inđija, Subotica i region Vojvodina.

  • 0

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je  na otvaranju skupa "Jugoistočna Evropa - region povoljnog poslovnog okruženja"  da je naša zemlja lani bila regionalni lider prema visini stranih direktnih investicija koje su premašile vrednost od dve milijarde dolara i dodao da će mnoge od tih investicija već u ovoj godini dati efekte u većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju.

Premijer je naveo da je država u budžetu opredelila značajna sredstva za podsticaje investitorima sa ciljem da se i u ovoj godini obezbedi nesmetano finansiranje započetih projekata i privuku nova ulaganja.

Ključ za privlačenje investicija je zaokružen regulatorni okvir i povoljan poslovni ambijent - rekao je Cvetković i naglasio da je Srbija od jula 2008. do decembra 2011. usvojila više od 700 zakona.

Cvetković je ukazao i da u procesu privlačenja investicija veliku ulogu imaju i lokalne samouprave.

- Smatram da je projekat sertifikacije opština izuzetno važan jer lokalne samouprave, usvajajući preporuke za unapređenje privrednog ambijenta, postaju konkurentnije i pružaju garanciju investitorima da će dobiti potrebne uslove za efikasno sprovođenje planiranih ulaganja - rekao je on.

Premijer  je ukazao i da su prema istraživanju magazina FDI Intelidžens među gradove i regione u Evropi koji imaju najveće izglede za privlačenje stranih investicija i ekonomski rast svrstani Beograd, Sremska Mitrovica, Vranje, Inđija, Subotica i region Vojvodina.

Telegraf/Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA