DRAMA: Zarobljeni srpski radnici u Urugvaju

Otpravnik poslova ambasade u Buenos Airesu razgovaraće sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Urugvaja kako bi rešili problem srpskih radnika kojima nisu isplaćene zarade

  • 0

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije najavilo je  da će problem prevarenih radnika, koji nisu plaćeni za rad na izgradnji fabrike u Urugvaju i sada ne mogu da napuste tu državu, podići na "viši politički nivo".

Kako Srbija nema diplomatsko predstavništvo u Urugvaju, otpravnik poslova ambasade u Buenos Airesu razgovaraće sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Urugvaja o rešavanju problema radnika, rečeno je u MSP.

Prevareni radnici, koji su u Latinsku Ameriku došli da bi učestovali u izgradnji fabrike celuloze "Montes del Plata", započeli su u ponedeljak štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva rada u centru Montevidea.

Oni već mesecima nemaju primanja i sredstva za život, ukinute su im dozvole za kretanje po radnom kompleksu i kantini, a korporacija "Montes del Plata" pokrenula je i postupak za njihovo izbacivanje iz kampa.

Radnici iz Srbije stigli su u Urugvaj u maju ove godine, preko firmi "Termoelektro" i "Almag" d.o.o. iz Kladova, a radni ugovor sklopili su sa austrijskom kompanijom "Felvok". Prema navodima radnika, vlasnik "Felvoka" je iskoristio situaciju i njihovo nepoznavanje španskog jezika da bi napravio razliku u platnim listama, odnosno isplatio manje novca za njihovo radno angažovanje, što predstavnici te kompanije poriču.

Generalni inspektorat Ministarstva rada Urugvaja je u oktobru utvrdio nepravilnosti u radu "Felvoka", a radnici tvrde da im ova firma duguje više od 10.000 dolara po osobi.

 

U međuvremenu se deo radnika vratio u Srbiju, a njima su naplaćivani penali za prekoračenje boravka, iako su posedovali radne vize i potvrde o radu na gradilištu. Početkom ovog meseca jednoj grupi radnika isplaćena je poslednja plata, zajedno sa bonusima.

Kompanija "Montes del Plata" ponudila je preostalim radnicima 2.000 dolara po osobi da obustave sudski postupak, što oni nisu prihvatili jer je ponuđena suma višestruko manja od one koju potražuju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije je rečeno da će zvaničnik ambasade u Argentini prisustvovati sudskom ročištu u gradu Karmelo i održavati redovan kontakt sa pravnim zastupnikom prevarenih radnika.

Ministarstvo je takođe apelovalo na građane da na rad u inostranstvu odlaze samo preko registrovanih firmi, jer situacija u kojoj se nalaze srpski radnici u Urugvaju "nije usamljen slučaj".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA