ŠTA SRBI KUPUJU PREKO PEJ PALA: Najviše naručujemo mobilne telefone!

Najveći broj pošiljaka pristiže iz Kine i SAD, a njihova vrednost najčešće ne prelazi 50 evra. Osim telefona, građani kupuju i delove za kompjutere, eksterne memorije, ajpodove, tablete, kao i garderobu i obuću

  • 3

Od uvođenja "Pej pal" servisa u Srbiji se broj pošiljki koje prolaze kroz carinksi i poštanski sistem povećao za čak 50 odsto.

Kako za Telegraf.rs navode u Upravi carina, od aprila do juna ove godine, samo u "Pošti Beograd" prispelo je čak 170 odsto poštanskih pošiljaka više nego u istom periodu prethodne godine kada taj servis nije postojao.

- Ukupan broj poštanskih pošiljaka obrađenih u navedenom periodu, na pomenutoj carinskoj ispostavi je preko 18.500, dok je prethodne godine bilo manje od 7.000 pošiljaka - kažu u Upravi carina, i dodaju da su za te pošiljke obračunate carinske dažbine od preko 15 miliona dinara, dok je 2012. godine naplaćeno malo više od devet milona.

Iz raspoloživih podataka moguće je zaključiti da najveći broj pošiljaka pristiže iz Kine i SAD, a da njihova vrednost najčešće ne prelazi sumu od 50 evra.

U carinarnici Niš, CR Pošta Niš, tokom proteklih 6 meseci, ukupan broj pošiljaka poručenih preko interneta, uz korišćenje "Pej pal" servisa, bio je 5.726. Ukupna vrednost ovih pošiljaka je preko 20 milona dinara, što znači da je prosečna vrednost pošiljke oko 3.500 dinara, odnosno oko 30 evra. Uvećanje broja ovih pošiljaka u odnosu na isti period prethodne godine iznosi 60 procenata.

U carinarnici Novi Sad, CR Pošta Novi Sad, ukupan broj pošiljaka poručenih "Pej palom" bio je preko 15.500. Za te pošiljke obračunate su uvozne dažbine od skoro 10,5 miliona dinara, dok je u istom periodu 2012. godine naplaćeno svega 3,5 miliona dinara.

- Može se reći da građani na ovaj način najčešće naručuju tehničku robu i to: mobilne telefone, delove za kompjutere, eksterne memorije, ajpodove i tablete, kao i garderobu i obuću. U narednom periodu očekuje se porast broja pošiljaka pred praznike - ističu u Upravi carina.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beast from the East

    25. oktobar 2013 | 10:47

    da,samosto sada udaraju pdv na sve posiljke. bez obzira na vrednost

  • Apsolutnadominacija

    25. oktobar 2013 | 11:39

    Lagano samo se trosi

  • IB500

    25. oktobar 2013 | 14:59

    Samo vi kupujte iz Kine, to je jeftino ali nema kvaliteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA