PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Dve trećine Srba ne uzima knjige u ruke!

Čak 63,5 odsto građana, koji su učestvovali u anketi o čitanju, ne može da preporuči nijednog autora, jer ne čita knjige. Novine ne čita svaki četvrti Srbin

  • 17

Prema poslednjim istraživanjima koje je uradila agencija Nina medija, četvrtina Srba ne čita ni novine, a 63,5 odsto anketiranih ne može da preporuči nijednog autora, jer uopšte ne čita knjige!

Na pitanje "šta ste čitali u poslednja dva meseca" 25 procenata je odgovorilo da nije čitalo ništa, dok za polovinu ispitanih čitanje znači prelistavanje novina. Tako je mesečnike čitalo 2,1 odsto anketiranih, "ostalo" 2,9 odsto njih, nedeljnicima se posvetilo 6,7 odsto, stručnoj literaturi 7,4 odsto, a bestselerima 14,7 ispitanih.

Ništa nije čitalo 25,8 odsto, a samo novine u ruke je uzelo 39,1 odsto učesnika ankete.

Kad nekome treba da preporuče određenog autora, ispitanici su gotovo nemi. Tako bi Stivena Kinga preporučio tek jedan odsto ispitanih, Lava Tolstoja 1,1 odsto, Dobricu Ćosića 1,5 odsto, a Dostojevskog 1,9 odsto. Čitanje Danijele Stil preporučilo bi 2,1 ispitanih, a Iva Andrića 5,3 odsto učesnika ankete.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov kaže da je ovi podaci ne čude i da se uklapaju u sva dosadašnja istraživanja koja se bave pismenošću naroda u našoj zemlji.

- Čitanje knjiga je kod nas na najnižem mogućem nivou i time bi zaista trebalo da se svi bavimo - kaže Ninkov.

Ona objašnjava da čak ni biblioteke koje su nekada imale ulogu da podrže ljude u obrazovanju više ne mogu da se bore same i da im je neophodna pomoć društva i države.

- Biblioteke su uvek imale kulturnu, informativnu i socijalnu ulogu, i bile su podrška obrazovanju, ali se čini da su u poslednje vreme dosta usamljene u tim namerama i potrebna im je podrška - kaže Ninkov.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nis

    24. oktobar 2013 | 08:14

    To se da videti iz ponasanja.a i sto bi kad ima farmu ,taman na svom nivou i razvijenosti mozga

  • hahahah

    24. oktobar 2013 | 09:05

    Dve trecine Srba ne cita knjige , ali zna napamet sve nanogicine pesme ! Kultura su nam vec dvadeset i vise godina : nanogica i turbo folk !

  • BG

    24. oktobar 2013 | 09:40

    kako da citamo knjige kad nemamo radno vreme radimo ponedeljka do nedelje po dvanest saati i vi hocete da citamo knjige...bolje bi bilo da je clanak 80 % ljudi nemaju odmora u srbiji zavladlo savremeno robovlasnistvo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA