CRNA GORA: Formiran Red malteških vitezova

Inauguraciju su uz sveštenike kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve obavili malteški vitezovi iz Holandije i sa Malte, a sedam crnogorskih građana se zaredilo

  • 11

U Crnoj Gori je oformljen Red malteških vitezova, nakon što je na ceremoniji u Crkvi Svetoj Jovana, na Njegušima, u taj red primljeno sedam Crnogoraca.

Kako prenose današnje "Dnevne novine", inauguraciju su uz sveštenike kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve obavili malteški vitezovi iz Holandije i sa Malte, a sedam crnogorskih građana dobilo je sertifikate kojima se potvrđuje da su ravnopravni članovi tog reda.

Malteški red priznao je Crnu Goru odmah nakon referendum 2006. i iste godine su uspostavljeni diplomatski odnosi, a sledeće godine ambasador Reda je predao akreditivna pisma predsedniku Crne Gore, a crnogorski ambasador Velikom meštru.

Formiranje Reda malteških vitezova u Crnoj Gori ponovo podgreva pitanje da li se malteški vitezovi i na ovaj način približavaju svojoj zaštitnici − ikoni Filermosi, koja se čuva na Cetinju, a koja je, kako se tvrdi, pripadala njihovom Redu.

Red malteških vitezova ima kontinuitet od polovine 11. veka do danas.

Reč je o specifičnoj međunarodnoj organizaciji − jedinoj državi na svetu koja nema svoju teritoriju, ali održava diplomatske odnose sa 105 zemalja, između ostalih i sa Crnom Gorom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx011

    24. oktobar 2013 | 13:28

    Uzmite Katoličanstvo,tražite od pape da vas prizna ionako ste se prodali,pa prodajte i veru.

  • Kiko

    24. oktobar 2013 | 13:21

    Smijesno, ni vrh CG vas ne priznaje... Ne iditte za raspopom!!!

  • Bata Raka

    24. oktobar 2013 | 14:28

    POKATOLICAVANjE!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA