BOSANSKA SRAMOTA: Škola u Goraždu zove se po SS oficiru!

Iako Husein Đozo, čije ime sada nosi škola, nije učestvovao u vojnim operacijama, učestvovao je u brojnim drugim aktivnostima i nosio oficirsku uniformu s nacističkim obeležjima. Ova škola nekad se zvala po Nikoli Tesli

  • 16

Husein ef. Đozo u Drugom svetskom ratu bio je imam 28. regimente 13. SS Vafen Handžar divizije sa činom kapetana. Danas osnovna škola u Goraždu nosi njegovo ime, a roditelji su zbog toga ogorčeni, jer škola koja se do skoro zvala "Nikola Tesla", sada nosi ime po čoveku koji je služio u nacističkoj vojsci.

Đozo je posle rata osuđen na kaznu "robije u trajanju od pet godina i gubitak časnih prava u trajanju od pet godina" jer je, kako piše u presudi, "svojim radom podigao moral u neprijateljskim jedinicama". Prema dostupnim podacima, Đozo nije učestvovao u vojnim operacijama, ali je kao imam 28. regimente učestvovao u brojnim aktivnostima i nosio je oficirsku uniformu sa nacističkim obeležjima i karakterističnom mrtvačkom glavom na fesu koji je bio zaštitni znak Handžar divizije.

Đozo je, navodi se na sajtu Liveworldnews.co, lično pisao Hajnrihu Himleru, zahvaljujući mu na donacijama i podršci u osnivanju imamske škole.

- Smatram svojom dužnošću da izrazim zahvalnost Rajhfireru u ime divizijskih imama i stotina i hiljada siromašnih u Bosni. Spremni smo da položimo naše živote u borbi za velikog vođu Adolfa Hitlera i Novu Evropu - piše u pismu.

U biografijama Huseina Đoza period od 1941-1945. se uglavnom preskače, a ističe se njegovo reformatorsko delovanje, kao i podatak da je studirao na čuvenom Al-Azharu u Kairu. Rođen je 1912. u Barama, Ilovača, opština Goražde.

Godine 1960. Husein Đozo počinje da radi u Vrhovnom islamskom starešinstvu, gde ostaje sve do smrti 1982. Tokom šezdesetih i ranih sedamdesetih honorarno je radio i kao profesor Gazi Husrev-begove medrese. Đozo je 1964. izabran za presednika Udruženja ilmijje u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini, a 1970. godine on pokreće list "Preporod", čiji je glavni i odgovorni urednik bio do 1972. godine. Interesantno je da je bio i Titov prevodilac na njegovim putovanjima po Arapskim zemljama.

(Telegraf.rs / Izvor: slobodna-bosna.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    24. oktobar 2013 | 13:05

    Nista cudno! Pa oni su listom bili na strani fasista kako njemackih tako i hrvatskih.

  • Mrslav

    24. oktobar 2013 | 13:35

    Ćuti izrode SRPSKI. Teško je kada čovek pokušava gumicom da izbriše svoje poreklo, ali ga odaje krv, jezik, lik slovenski. Možda se kosti tvog pradede okreću u grobu. I naravno da žalim za tim žrtvama koje spominješ.

  • Bego

    24. oktobar 2013 | 12:18

    Ma da ..ovo je udarna vijest kod vas,a to sto je bas danas u Prijedoru otkrivena masovna grobnica sa 270 ljudi DESET METARA pod zemljom,to je za vas sigurno laz i muslimanska propaganda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA