77

DVA METKA ZA USTAŠU: Ko je četnik Blagoje Jovović koji je ubio Anta Pavelića? (FOTO)

Blagoje Jovović, čovek koji je izvršio atentat na Anta Pavelića, koga je ozloglašeni ustaški vođa molio za milost, bio je pripadnik bjelopavlićke četničke brigade. Atentat je izvršio da bi osvetio sve žrtve koje su stradale od ustaške ruke

Blagoje Jovović presudio je Anti Paveliću s dva metka, a rekao je da je to učinio kako bi osvetio sve srpske žrtve koje su stradale od ustaške ruke tokom Drugog svetskog rata.

Rođen je 1922. u selu Kosiću u blizini Danilovgrada, a bio je borac Jugoslovenske vojske u Otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi. Upravo on je izvršio atentat na Anta Pavelića 10. aprila 1957. u Lomas de Palamor, predgrađu Buenos Ajresa.

Aprilski rat ga je zatekao na vojnoj službi u Strumici, na granici Kraljevine Jugoslavije i Grčke. Tu je bez ičije komande pucao na Nemce i za to dobio odlikovanje. Posle kratkog rata uputio se u rodni kraj u selo Kosić u Bjelopavlićima.

Foto: Wikipedia/Свифт

Foto: Wikipedia/Свифт

Jula 1941. priključio se narodnom ustanku protiv fašističke Italije. Bio je izabran za komandira Kosićkog partizanskog odreda, s kojim je učestvovao u borbama na Pljevljima.

Kada je dobio naređenje od komandanta Ivana Milutinovića da sa svojim odredom krene u napad na Baja Stanišića, koji se pod Ostrogom digao na oružje jer je čuo da komunisti ubijaju političke neistomišljenike, Blagoje se povukao s dužnosti komandira i odbio da učestvuje u bratoubilačkoj borbi.

Posle toga prešao je u četnike, kod pukovnika Baja Stanišića, koji mu je pre rata bio pretpostavljeni u školi za podoficire u Bileći.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Septembra 1944. godine nalazio se u sastavu delegacije koja je bila određena da krene u Italiju na pregovore s Englezima. Za predsednika misije je određen Dušan Vlahović, a za potpredsednika Jakov Jovović.

Putovali su malim brodom koji se zvao „Tender" od Kotora do Tarantoa u Italiji. Kada su pristali, sačekao ih je američki kapetan i odveo ih u njihov klub. Posle par dana stupili su u pregovore s Englezima, koji su ih obavestili da se saveznička politika promenila u korist Tita i partizana.

Blagoje je u Italiji boravio u raznim izbegličkim logorima. Radio je jedno vreme u Intelidžens servisu i tom prilikom upoznao Randolfa Čerčila.

Za vreme rada u Intelidžens servisu upoznao je i neke Jevreje koji su ga obavestili da Anta Pavelića u Italiji krije Katolička crkva, pod lažnim imenom. Tada je Blagoje prvi put došao na ideju da pronađe Pavelića i da ga likvidira.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Septembra 1947. isplovio je iz Đenove za Buenos Ajres. U Argentini je radio razne poslove, bio je kamenorezac, konobar, mornar, hotelijer i trgovac. Stvorio je znatan kapital i postao industrijalac.

Blagoje je bio utemeljivač i dobrotvor crkvene opštine „Sveti Sava", jedan od osnivača Udruženja boraca „Draža Mihailović" i član uprave udruženja "Njegoš".

Zahvaljujući jednom bivšem italijanskom generalu, Pavelić je otkriven početkom 1957. Podaci nisu sadržali informaciju o pravom identitetu  Pavelića, već gde se nalazio i kuda se kretao. Planom ubistva rukovodio je Jakov Jovović, a dobrovoljno se prijavio njegov rođak Blagoje.

Kasnije im se pridružio Milo Krivokapić. Doneta je odluka da se atentat izvrši 9. aprila 1957, dan uoči proslave Dana nezavisnosti NDH. U predviđeno vreme Blagoje Jovović i Krivokapić su se uputili u mesto Palamor, gde je Pavelić duže živeo.

Tog dana, Pavelić je pošao sa ženom i ćerkom, pa su odlučili da atentat izvrše narednog dana.

U sredu, 10. aprila u 9 časova uveče, po izlasku iz omnibusa Pavelić je posumnjao u svog prvog pratioca i okrenuo se i u pravcu Blagoja ispalio nekoliko metaka.

Jovović je potrčao za Pavelićem i ispalio pet metaka u njegovom pravcu. Dva metka su pogodila Pavelića, koji se zateturao, ali je pognut počeo da jauče od bolova i moli za milost.

Reprint: Đorđe Ličina - Tragom plave lisice

Reprint: Đorđe Ličina - Tragom plave lisice

Kako je to izgledalo možda najbolje opisuju reči samog Blagoja Jovovića o tom slučaju, a koje su zapisane u knjizi "Dva metka za Pavelića":

- Krenem za njim. Brzim korakom. Skoro trčim. Dolazim na sedam-osam metara. Pavelić me je osjetio, video... Počeo da viče: "Majku ti jebem srpsko-jevrejsku, komunističku! Čujem pucanj, ne znam odakle dolazi. Ne stajem. Trčim pravo na Pavelića. Dođem na dva-tri metra i pucam. Jednom. Drugi put! Pucam mu u leđa, onako kako je bježao. Dva puta u njega. On pada. Kako je nosio tašnu, ona mu ispadne, sa strane, u jednu baštu. Pao, ne mrda, ne mogu da vjerujem da se pravi mrtav, ako su dva metka u njega. U tom trenutku pomislim - bolje je da ostane živ, jer će ga u bolnicu, narod će videti i onda mu se mora suditi! Da li da ga prebijem? Onda ugledam onu tašnu. Dokumenti? Bilo bi dobro dokopati se... Ali, ako su pare u torbi, pa me uhvate i proglase lopovom? I da sam ga ubio zbog para! Ostavim ja i Pavelića i torbu. Neko viče: "Jure, Jure!"I puca se prema meni. Ja se okrenem i pucam u tom pravcu. Ispalim tri hica. Počnem da trčim oko zgrada, polukružnom ulicom. Narod izlazi. Pitaju - šta je bilo ? Onako zadihan, govorim im: "Gledajte šta rade ove budale tamo, napile se, pa pucaju na sve živo!" "Taj je lud ili pijan", vičem da me i oni sa prozora čuju. Revolver mi u džepu. Ostavio sam samo jedan metak, za svaki slučaj - slikovito je dočarao Jovović.

Argentinski novinari uspeli su da dođu do ranjenog Pavelića tražeći od njega intervju. Iako je bio u bolničkom krevetu, primio ih je i predstavio se kao čovek „koji je mnogo učinio za hrvatski narod". Između ostalog, osvrnuo se se i na pokušaj atentata i rekao:

"Znajte, gospodo, atentat nije izvršio nekakav emisar jugoslovenskog poslanstva, niti agent internacionalnog komunizma. Iza ovog krije se druga ličnost..."

Foto: Facebook / Bane Gajic

Foto: Facebook / Bane Gajic

Zadobijene rane od atentata Paveliću nikad se nisu zacelile, pošto je bolovao od dijabetesa. Umro je u rano jutro 28. decembra 1959. u 71. godini u Madridu, od posledica atentata.

Posle 55 godina Blagoje Jovović je 1999. posetio prvi put SR Jugoslaviju. Doputovao je iz Argentine i posetio manastir Ostrog, susreo se s mitropolitom Amfilohijem Radovićem i tom prilikom rekao da je on čovek koji je ubio Antu Pavelića.

Posle toga šira javnost je saznala pravi identitet čoveka koji je pucao na Pavelića 1957. godine u Lomas de Palamoru, Buenos Ajresu. Blagoje boraveći pod Ostrogom, posetio je rodno selo Kosić i groblje svojih predaka.

Umro je 2. juna 1999. u Rosariu, Argentini, samo nekoliko meseci posle posete, prve i poslednje, svom rodnom kraju.

(Telegraf.rs )

Tagovi: Ante Pavelić, Blagoje Jovović, Četnici, NDH

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (77)
Poređaj komentare:
 • Z
  zeta

  Do kad će ovi srbi da se kite tuđim perjem.Kazu Andrić srbin ai majka i otac mu hrvati,rođen u bosni,sva djela posvetio bosni otisao na rad u srbiju i nije vise ni hrvat ni bosanac ni jugosloven ni katolik nego srbin jer je nobelovac,ista stvar i saKisom,Pekićem posrbljavanje radi punom parom

 • N
  Nidzaprinc

  Svaka mu cast. Blagoje je junak.

 • L
  lazine 22jul

  Kugo ljucka malo ti je po svijeta sto si svojom zlosćom zatrovala no si otrov svoje adske duse i na ovi kamen izbljuvala

Milisav Dašić izveden iz autobusa i uhapšen na Jarinju: Ostalim putnicima nisu pravili problem

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 19. novembar 2018. godine

Jedna Rada i jedna "lada" druže se već 40 godina: Zajedno završavaju doktorat, a kad prođu ulicom - svi ih zapaze (FOTO)

Jaka mećava već napravila probleme po Srbiji: Pomoravlje najkritičnije, saobraćaj se jedva odvija autoputem, a sneg sve jače pada (FOTO)

Tužna slika bisera Vojvodine: Svako ko ovde stigne, pita se da li je pogrešio. Na vratima oronule zgrade stoji jedno obaveštenje (FOTO)

Pomahnitala zver juri kroz Šabac: Niko ne sme da izađe napolje, zaključali su se jer je ona nezaustavljiva (VIDEO)

Čudne stvari dešavaju se u Đetinji: Reka koja je ponos naroda zabeli se kao mleko, a onda u njoj umire riba (VIDEO)

"Jedan trenutak ubije hiljade osmeha, prolije reke suza, izbriše sve planove": U Srbiji je od početka godine na putevima poginulo 476 ljudi (FOTO)

Kijamet se uskoro obrušava na Srbiju: Naredna tri dana padaće i sneg i kiša, biće poledice, a ni vetar nas neće štedeti

Hteo da je kupi hleb od 37 dinara, ali kada je video račun, iznervirao se i javno prozvao komšiju

Posle prvih belih fotografija ove nedelje, počeli ste da birate gde je lepši sneg - u Beogradu ili u drugim delovima Srbije (FOTO)

U ovom filmu svi imamo svoju ulogu, ali nečija se završi tragično: Danas se sećamo svih žrtava saobraćajnih nesreća (INFOGRAFIKA)

Vranjanka stvara nerealni grad, svet se zaljubio u njen projekat: Osmislila je kuće budućnosti koje bi bukvalno visile sa stena kao grozdovi (FOTO)

U Srbiji sve hladnije, jak vetar ne odustaje, a pao i prvi sneg u Beogradu

Preslatki beogradski prasići skaču od sreće: Dobili su čist i suv dom, pa se od zadovoljstva sudaraju i guraju njuške pod seno (VIDEO)

Sredstva za lečenje dece u inostranstvu biće povećana za 80 odsto

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 18. novembar 2018. godine

Zašli smo u skriveno mesto u centru Novog Sada gde još možete zaviriti u nečiju sobu ili proćaskati na pendžeru (FOTO)

Vladimir se nikad nije ženio, bolestan je i nema šta da jede: Kada se probudio jednog dana, shvatio je da ne zna da li će preživeti zimu (FOTO)

"Živim za dan kada će mi moja Ana reći: Mama!" Imala je 780 grama kada je rođena, ali je veliki borac dok bije tešku bitku

Neviđeni sudar dva vozila Hitne pomoći: Krenuli da spasu povređene u nesreći, pa i sami napravili još jednu (VIDEO)

Najveći krivci za haos su vozači vrste "upalim 4 migavca"? Dok oni "samo završavaju nešto", ne znaju čije živote rizikuju i kolika im kazna preti (VIDEO)

Jesen pokazuje svoje pravo lice: Danas slaba kiša, košava i hladnije vreme, a negde će padati i sneg

Ženu je pozvala prinudna upravnica i tražila joj pare: Brzo su obe shvatile da je greška, ali jedna stvar ostaje večita misterija

Kikindska sova "čudnog oblika" postala svetska atrakcija: Cela planeta se smeje, ali su naši ljudi ipak ponosni

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 17. novembar 2018. godine

Kuća strave u Srpskoj Crnji krije jezivu priču: Žarko je sa psima živeo na samom kraju sela, a oni su ga jednog dana pojeli (FOTO)

Nemaš ti problem, to je samo u tvojoj glavi: Čuveni "Dnevnjak" prvi put nije snimio smešan klip, Srbija bruji o ovom videu (VIDEO)

Ponovo oštećena tabla za manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju (FOTO)

Njegov rad preko video-bima prati 50 hirurga iz cele Srbije: Vodeći evropski stručnjak operiše u KCS (FOTO)

Šta kažu kardiolozi posle upozorenja o lekovima koje je Srbima dodatno podiglo pritisak?

Dečak koji je pobedio medicinu: Vuku nisu davali šanse da preživi, a on danas uči da čita (VIDEO)

Prava istina o najvećoj pobedi u istoriji srpske vojske: Ko je koga zaista napao na Kolubari? (FOTO)

Kakav je život u srpskom gradu gde se svaka osveta završava vatrom? Ljudi ljube svoje ljubimce kada ih zateknu čitave

Bolesni u Subotici do doktora mogu samo na kolenima, bukvalno! (FOTO)

Devojke na jugu Srbije prvi put rađaju sa 26, a na Vračaru sa 33 godine: U brak ulazimo sve stariji i duže živimo s roditeljima

Akademici nisu prihvatili ostavku Vladimira Kostića, zahtevali su da nastavi sa radom

Tražiće da se uvede naplata putarine na magistralnim putevima i da se povećaju cene

Koji spomenik posvećen patrijarhu Pavlu vam se najviše dopada: U Leposaviću, Trebinju, Bajinoj bašti ili u Beogradu? (FOTO) (ANKETA)

Kopaonik je najlepša slika Srbije danas: Zabeleo se drugi put ove jeseni, samo skijaši fale (VIDEO)

Studentkinja koja optužuje profesora iz Kragujevca se uključila uživo u jutarnji program i ispričala sve o njegovim odvratnim porukama (VIDEO)

Posetili smo tri najhrabrija dečaka u Srbiji: Braća Petrović nemaju roditelje, iza njih je životna tragedija, a oni su jači od svega (FOTO)