Srbija među pet najstarijih zemalja u Evropi!

U 2012. godini je bilo više od 1,2 miliona građana koji su stariji od 65 godina, a prema procenama, starije osobe 2050. godine činiće čak četvrtinu stanovništva Srbije

  • 3

Srbija spada u pet najstarijih zemalja u Evropi, a najnepovoljnija situacija je u južnoj Srbiji, odnosno Crnoj Travi, rečeno je na konferenciji u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, gde je ocenjeno da bi mediji trebalo odgovorno i etično da ukazuju na položaj starih u društvu.

Viša savetnica u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Jasmina Ivanović podseća da Srbija spada u pet najstarijih zemalja u Evropi i dodaje da će prema procenama starije osobe 2050. godine činiti čak četvrtinu stanovništva Srbije.

- Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku, a imajući u vidu podatke iz poslednjeg popisa 2011. godine, u 2012. godini je bilo više od 1,2 miliona građana koji su stariji od 65 godina. To je više od 17 odsto stanovništva i to su alarmantni podaci, posebno kada se uporede sa brojem dece starosti do 18 godina - rekla je Ivanović.

Ukazujući da je starijima često potrebna neposredna i neodložna podrška ili pomoć, ona je istakla da je najnepovoljnija situacija u južnoj Srbiji, odnosno u Crnoj Travi, koja ima najstarije stanovništvo i najveći broj jednočlanih domaćinstava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Goran

    24. oktobar 2013 | 14:50

    Naravno da smo najstariji kad nas sistemski uništavaju

  • IB500

    24. oktobar 2013 | 20:08

    Treba davati mnogo vise decijeg dodatka, deca su buducnost jedne drzave.

  • Hallo...

    25. oktobar 2013 | 00:13

    Treba decu radzati,nije to lako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA