NSA prisluškivala 35 lidera

U Snoudenovim dokumentima, koje je objavio Gardijan navodi da je jedan neimenovani američki zvaničnik predao više od 200 brojeva, uključujući i one od 35 svetskih lidera, od kojih nijedan nije imenovan

  • 1

NSA je pratila telefonske razgovore 35 svetskih lidera nakon što im je brojeve dao jedan vladin zvaničnik, stoji u Snoudenovim dokumentima.

Poverljiva beleška otkriva da je NSA ohrabrivala zvaničnike čak i iz Bele kuće i iz Pentagona da im daju brojeve stranih političkih lidera iz svojih imenika koje bi koristili u svom sistemu prisluškivanja.

U dokumentu se navodi da je jedan neimenovani američki zvaničnik predao više od 200 brojeva, uključujući i one od 35 svetskih lidera, od kojih nijedan nije imenovan. Oni su odmah bili "označeni " za praćenje od strane NSA. Otkriće može da doprinese diplomatskim tenzijama između SAD i njenih saveznika, nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel optužila SAD za prisluškivanje svog mobilnog telefona.

 

Nakon što su navodi Merkelove postali javni, sekretar za štampu Bele kuće saopštio je da SAD "ne prate i neće pratiti" komunikaciju nemačke kancelarke.

Dokument NSA koji je objavio Gardijan ukazuje da takva prisluškivanja nisu neobična i da agencija rutinski prisluškuje telefonske brojeve svetskih lidera - čak i traži pomoć drugih vladinih zvaničnika u tome.

(Telegraf.rs / Izvor:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA