SAMIT EU: Amerika da prekine sa prisluškivanjem!

Šefovi vlada i država složili su se da treba da se postigne sporazum o uzajamnim odnosima u obaveštajnim pitanjima, kao i oko toga da nedostatak poverenja može da uzdrma međusobnu saradnju koja je neophodna

  • 3

Šefovi država i vlada razmatrali su poslednje događaje o mogućim obaveštajnim pitanjima i ozbiljnu zabrinutost koju su ti događaji izazvali kod evropskih građana, navodi se u saopštenju.

Oni su ukazali na bliske veze između Evrope i SAD i vrednost tog partnerstva. Izrazili su uverenje da partnerstvo treba da bude zasnovano na poštovanju i poverenju, uključujući u oblasti rada i saradnji tajnih službi. U saopštenju se podvlači da su obaveštajne aktivnosti vitalan element u borbi protiv terorizma, i da se to odnosi na veze između evropskih zemalja, kao i na veze sa SAD.

Nedostatak poverenja mogao bi da naškodi potrebnoj saradnji u oblasti obaveštavanja. Šefovi vlada i država su primili k znanju nameru Francuske i Nemačke da traže bilateralne razgovore sa SAD sa ciljem da se do kraja godine postigne sporazum o uzajamnim odnosima u obaveštajnim pitanjima. Takođe su ukazali da su druge evropske zemlje pozvane da se pridruže toj inicijativi.

Podsetili su da postoji radna grupa između EU i SAD o pitanju zaštite podataka i pozvali su da se tu ostvari brzi napredak.

Nova otkrića o američkom špijuniranju građana i zvaničnika EU objavljena su u evropskim medijima, pozivajući se na dokumente koje je dao Edvard Snouden, saradnik u američkim obaveštajnim službama. Ta afera je juče bila glavna tema na samitu Evropske unije, koji je trebalo da se bavi ozdravljenjem evropske privrede.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komentator

    25. oktobar 2013 | 11:19

    Ma da li ste vi ozbiljni?? Njihova politika je "deny deny deny". Nece vam ni priznati da jesu, a ako kazu da nece vise.. vi ste naivcine koje veruju u deda mraza...tako to funkcionise.

  • Ma jok

    8. april 2014 | 05:23

    Samo se vi suprotstavie Rusiji, glavnom snabdevaču EU energentima - jer USA tako kaže, a oni će vam za uzvrat dolaziti u snove, znati i nalagati kako da razmišljate. Demokratija i ravnopravnost partnera na delu.

  • Hallo...

    25. oktobar 2013 | 16:05

    Hoce, malo-morgen....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA