Banjalučani od mladića kojem je pozlilo okretali glavu! (FOTO)

Banjalučke "Nezavisne novine" su, uz pomoć glumca Bojana Kovačevića, testirale humanost stanovnika grada na Vrbasu. Rezultat je bio poražavajući - mladiću, koji je glumio nesvesticu i jake bolove, od stotinu Banjalučana pomoć je ponudilo samo četvoro ljudi

  • 20

Od oko stotinu Banjalučana, koji su naišli pored sugrađanina kojem je "pozlilo" nasred ulice, njih tek nekoliko mu je ponudilo pomoć, dok su ostali nastavljali dalje ili okretali glavu u drugom smeru, pod parolom "gledam svoja posla".

Banjalučke "Nezavisne novine" su, uz pomoć Bojana Kovačevića, glumca banjalučkog DIS pozorišta mladih, testirale humanost stanovnika grada na Vrbasu, ali su ovom mladiću, koji je glumio da ima malaksalost, nesvesticu i jake bolove, tek četiri osobe prišle i upitale ga šta mu se dešava.

"Eksperiment" je počeo u blizini Muzeja savremene umetnosti RS, gde je Kovačeviću "pozlilo", nakon čega se kao pokošen savio i simulirao bolove po kojim bi se naslutilo da će da se sruši na trotoar. Međutim, to nije zabrinulo prolaznike, već se ispostavilo da "sit gladnom ne veruje".

Na nekoliko metara od glumca, mladić i devojka su se poljubili, pozdravili, pa otišli. Još oko 20 osoba tuda je naišlo. I prošlo. Prvi mu je prišao sugrađanin koji je i od ranije poznat po humanosti – Đuro Ožegović, predsednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Banjaluka.

Momak, šta ti je, jesi li dobro? - upitao je Ožegović.

Nedaleko od insceniranog dramatičnog događaja, fotograf i novinar "Nezavisnih" beležili su reakcije, a kada smo Ožegoviću prišli i otkrili mu da je reč o istraživanju, on je izjavio da nikada ne bi prošao pored čoveka u ovakvim situacijama.

- Vidim, nije mu dobro i automatski sam prišao da mu pomognem. Pa, ja i na putu stanem i sklonim granu ili kamen da ne smeta vozačima. Zatečen sam time što su mnogi pored ovog mladića samo prošli - kaže Ožegović.

Ubeđeni da je u prvom delu eksperimenta sasvim slučajno zakazala humanost, preselili smo se kod semafora, preko puta zgrade Administrativne službe grada Banjaluka, gde se Kovačević bespomoćno uhvatio za stub.

Minuti prolaze. Pored njega je, pored ostalih, bila i mlađa devojka, sa slušalicama u ušima. Pogledala ga je. Ali je reakcija izostala.

Ubrzo se na semaforu uključilo zeleno svetlo. S obe strane saobraćajnice žurno su prelazili pešaci. Kao pored kipa, prošetali su pored Kovačevića. Ali okreće se prema njemu najednom mlađi muškarac. Nailazi gotovo istovremeno i žena, koja takođe prilazi.

Kada smo joj saopštili da je reč o istraživanju, laknulo joj je. Rekla je da žuri i otišla. Drugi dobrotvor inače je tehničar u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka. Zamolio nas je da mu ime ne objavljujemo. Pozitivan publicitet mu, očigledno, nije bitan, ali mu je i te kako važno da pomogne drugima u nevolji.

- Gde ću proći, a da ne pomognem čoveku - kaže ovaj tehničar.

U nastavku monitoringa sa glumcem smo prošetali do parka "Petar Kočić", gde je naš saradnik zbog "bolova" doslovno legao na klupu. Tu nastupa nova neverica. Žena koja je sedela pored njega i videla da mu je loše, ustaje i odlazi. Otišli su i mnogi drugi, koji su pešačili i videli mladića.

Nakon "smene" brojnih lica, prišla mu je žena srednjih godina, žurnim korakom. Bila je preplašena. Upitala ga je da li ga boli glava ili stomak.

- Ma joj, deco moja, i bolje je što je ovo istraživanje. Kad sam ga videla kako je legao, preseklo me je. Računam, imam vode u tašnici, daću mu i videti šta mu se desilo. Mladić odlično glumi! Svako ko ga je ugledao pomislio bi da je u nevolji - ističe ova Banjalučanka.

Ukoliko vas je sve ovo pogodilo i ako ste se zapitali kakvi smo to ljudi, tek sledi najveće razočarenje. Sa glumcem smo se dogovodili da se "sruši" pored zapadnog tranzita, na trotoaru uz koji neprestano prolaze vozila.

Ležao je nepomično, okrenut glavom prema asfaltu. Mnogo vozača pogledalo je u njegovom pravcu, ali je samo jedan od njih usporio automobil. Ali kočnicu do kraja nije stisnuo. Nastavio je vožnju.

Brojali smo − prošlo je više od 40 vozila. Međutim, telefon Službe hitne pomoći Banjaluka, kako nam je potvrđeno, nijednom nije zazvonio zbog mladića koji je ležao nepomičan. Glumac, nakon što je podvukao crtu, nije krio razočarenje.

- Ne daj bože da mi se desi nešto slično na ulici, umreću garant! Očigledno je da ljudi, dok ne osete, dožive ili na kraju krajeva prožive problem – nemaju emocija, ne osećaju ništa od toga - kaže Kovačević.

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA