KRAGUJEVAC: Niko ne brine za crne anđele! (FOTO)

Egzim iz Kragujevca ima 10 godina, ne ide u školu, nema svoju kuću ni zdravstvenu knjižicu. Ima psa vučjaka Đinu. Egizim ima brata Rigbana (5) koji nema ni igračke ni psa, ali je vlasnik anđeoskog osmeha

  • 19

Od kada je pre nedelju dana u romskom kampu u Grčkoj pronađena plavokosa i plavooka devojčica, sve medije pune vesti o "plavom anđelu" ili "belom anđelu" koji je "bio prinuđen da prosi".

Devojčica je živela u prljavštini, bedi, u kraju u kome vladaju kriminal i poroci. "Plavi anđeo" ganuo je srca roditelja i u Šumadiji, ista ona koja malo kada razneži pružena rukica crnopute dece koja prose na ulicama.

A onda su ljudi kao što je Nemanja S. na svom Tviter profilu počeli da se bune.

- Ne znam da li je iko primetio da je, osim jednog ili dva plava, hiljade crnih anđela prinuđeno da prosi po ulicama - prokomenatrisao je Nemanja S.

Jedan od tih anđela je Egzim iz Kragujevca. Ima 10 godina, ne ide u školu, nema svoju kuću ni zdravstvenu knjižicu. Ima psa vučjaka Đinu.

- Mnogo je volim, moja je od kada je bila mala. Ne nahranim je baš svaki dan jer ne mogu da dohvatim kontejner, ali ako je pustim da sama traži hranu možda će da se izgubi, a onda bi' ja umro od tuge, a možda i ona - kaže Egzim.

Egizim ima brata Rigbana (5) koji nema ni igračke ni psa, ali je vlasnik anđeoskog osmeha. Braća prose zajedno svakoga dana. Imaju i sestre, jednogodišnju Suzanu i godinu dana stariju Sanelu. Sa roditeljima žive u zapuštenoj straćari u naselju Pivara. Do kada, odlučiće dolazak vlasnika ili policije. Prljavi su i dosadni dok neumorno traže "koji dinar" od gostiju kafića. Ni nakon što su oterani sa "marš" nisu ljuti, smeju se kako samo deca znaju da se smeju. Nisu svesni da deca ovako ne treba da žive.

Na 50 metara dalje dremaju još dva anđela, zapravo tri. Dvoje su bebe, treći je njihova majka, devojčica od 16 godina. Zove se Cica. Dok Cica sedi kraj kragujevačke pošte na betonu i prosi, stariji Fekrija od 14 meseci spava u kolicima. Mlađa Natalija ima dva i po meseca. Majka je doji, pa je podiže do svog lica, priča joj i ljubi je. Beba "guče".

- Vidi kakva je moja Natalija, sve već zna - kaže Cica i opet počinje da doji bebu koja se mršti.

Upitana da li je jela i ima li mleka kaže da nije baš gladna. U kutiji pred njom je najviše 100 dinara. Beba se i dalje smeje.

Ni jedno od ove dece sa ulica ipak neće biti interesantno većini medija kao "plavi anđeo", bar dok mu se nije znalo poreklo.

Milan Colić, administrator portala Antidiskriminacioni program iz Bosne i Hercegovine komentariše da dok anđeli koji nisu "beli" žive u svojim naseljima prljavi i zapušteni ništa nije čudno. Kada tamo ugledamo belog anđela, više nema šale.

- Ovo je, naime, priča o tome koliko rasizma ima među nama. O belima i crnima. O čistima i prljavima. O anđelima i đavolima. Ovo je priča o rasnoj mržnji, stereotipima i predrasudama i njihovim izvorima. Odjeknula je snažno, i našla put do naših srca. Onako kako nikada neće odjeknuti priče o tome kako inače žive deca u romskoj mahali, tu, blizu nas. Ne zato što su predodređena tako da žive. Nego zato što ih mi ne želimo videti drugačijima - piše Milan Colić.

Kako se ispostavlja, majka je plavokose devojčice je bugarska Romkinja Saša Ruseva. Još jedan krah stereotipa, plavi anđeo je Romkinja!

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    25. oktobar 2013 | 22:57

    М'РШ, БРЕ! А БЕЛЦИ УЖИВАЈУ, ДА БРЕ, ЦЕЛА ЗЕМЉА, ПРЕБОГАТА. СМАРАТЕ СА ЦИГАНИМА!

  • zullu

    26. oktobar 2013 | 00:17

    Daj da ih pomognemo da se nakote još, ovo je malo...Sve neki andjeli, samo su Srbi nekakvi demoni.

  • Kaizer

    25. oktobar 2013 | 23:51

    Kad su cigani andjeli onda smo svi najebali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA