"Psi rata" pretnja i za Srbiju

Odlazak srpskih državljana da ratuju u inostranstvu, posebno u islamskim zemljama, postaje bezbednosna pretnja za Srbiju i za region zbog rizika od ekstremnih ideologija i terorizma. Na taj problem ukazao je nedavno zamenik direktora BIA Dragan Marković

  • 10

Srpski državljani koji ratuju u inostranstvu, posebno u islamskim zemljama, postaju bezbednosna pretnja za Srbiju i region, ukazao je nedavno zamenik šefa BIA.

Stručna javnost se deli na one koji podržavaju predlog da se takva aktivnost označi kao krivično delo i one koji veruju da ekstremizam treba da spreče bezbednosne službe, javlja RTS.

Odlazak srpskih državljana da ratuju u inostranstvu, posebno u islamskim zemljama, postaje bezbednosna pretnja za Srbiju i za region zbog rizika od ekstremnih ideologija i terorizma. Na taj problem ukazao je nedavno zamenik direktora BIA Dragan Marković.

Dve hiljade kilometara do ratišta u Siriji prešlo je nekoliko desetina građana Srbije, pokazuju procene Bezbednosno-informativne agencije.

- Bili smo svedoci dešavanja u Sandžaku, da su neki ljudi odlazili i nažalost, poginuli su na tim ratištima, sahranjeni su u Novom Pazaru - kaže Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije.

Regrutni centri više nisu nužni. Putem interneta, moguće je mobilasati ljude širom sveta da ratuju vođeni verskim fanatizmom ili za novac.

- Postoji mogućnost za miks ta dva razloga, socijalno-ekonomski i posledicom tog razloga jednostavno lakše budu izmanipulisani od strane tih organizacija koje na jedan veoma tendenciozan i iskrivljen način tumače veru - kažeIvan Kostić, islamolog.

Oni koji prežive ratnu traumu na stranim ratištima, "psi rata", kako ih zovu, vraćaju se sa ožiljcima koji teško zarastaju.

- Oni su vrlo često promoteri najradikalnijih političkih i ideoloških opcija i samim tim predstavljaju pretnju za ceo region - tvrdi za RTS Kostić.

Zato će, poručuje Rasim Ljajić, SDPS Skupštini Srbije predložiti izmenu krivičnog zakonika tako da se ratovanje naših građana u inostranstvu kažnjava kao teško krivično delo - za organizatore pet, borcima tri godine zatvora. Stručna javnost je podeljena.

- Smatram da bi država Srbija zbog svog heterogenog sastava stanovništva kada je u pitanju vera morala da donese jednu takvu zakonsku odredbu - kaže Miroslav Lazanski, vojni analitičar.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Draža Mihajlović

    27. oktobar 2013 | 13:35

    Pa mi nemožemo sa dva sela da se izborima i zavedemo red. Ovo nedaj bože , bilo bi rasulo u zemlji.

  • дејан

    27. oktobar 2013 | 14:06

    Сличан проблем има и Холандија. Они су ухапсили и извели пред суд двојицу муслимана, холандских држављања, који су намеравали да иду у Сирију. Пошто је доказано да су се спремали за рат, убијање итд осуђени су на пар година затвора. То значи да је боље превентивно спречити да људи оду наго лечити последице када се врате. Можда примена овакве праксе може да се примени одмах, и пре доношења новог закона?

  • Svensson

    27. oktobar 2013 | 15:47

    Oduzimanje drzavljanstva i zabrana ulaska u zemlju. Pa neka mu onda daju braca drzavljanstvo, zaduzio ih je za toliko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA