ZA ZEMLJU SEKELJA: Rumunski Mađari zahtevaju autonomiju!

Etnički Mađari žele teritorijalnu autonomiju kako bi sačuvali svoj identitet i obezbedili ekonomski napredak, izjavio je njihov lider Kelemen Hunor, dok se rumunski političari protive davanju te privilegije ovoj manjini

  • 7

Hiljade etničkih Mađara održale su danas mitinge u Rumuniji, tražeći autonomiju u oblastima u kojima žive, a miting podrške sekeljskoj autonomiji održan je i u blizini rumunske ambasade u Budimpešti, javile su agencije.

Mitinzi su održani u 14 opština u Transilvaniji, uključujući grad Tirgu Sekujesk. Okupljeni su pevali, nosili mađarske zastave, jašući konje ili vozeći se kočijama, navodi američka novinska agencija.

Asošiejted pres prenosi izjavu njihovog lidera, Kelemena Hunora, da etnički Mađari žele teritorijalnu autonomiju kako bi sačuvali svoj identitet i obezbedili ekonomski napredak.

Rumunski političari protive se davanju te privilegije manjini. AP objašnjava da je Transilvanija deo nekadašnje Austro-ugarske, a da je "posle Prvog svetskog rata rumunska većina u Transilvaniji stvorila Rumuniju".

Danas etnički Mađari čine približno šest odsto rumunskog stanovništva. Prema rečima Arpada Ðerđ-Mozesa, čelnika "Mađarskog društva za Zemlju Sekelja", ceo svet se kreće ka "podršci Zemlji Sekelja". Akcije su održane u 30 gradova u 13 zemalja na tri kontinenta.

Osnivač Foruma građanski savez (COF) Laslo Čizmadija procenio je da je na mitingu bilo 10.000 učesnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    27. oktobar 2013 | 18:59

    Jeste, njima ne daju... a nama vlasima u srbiji zele da podmetnu da smo rumuni... ccc

  • Markan

    27. oktobar 2013 | 20:25

    Rumuni su Srbima bili i biće braća!Ovo sa Vlasima je zamešateljstvo sa zapada,preko Rumunskih političara!Madjarima ako daju autonomiju daju,ako ne to se nas ne tiče!Kod nas imaju sva prava i ako ih imaju,treba da živimo u miru i slozi.Ali ne treba zaboraviti kakvu je politiku vodila zvanična Budimpešta za vreme Austro-Ugarske monarhije prema Slovacima,Hrvati,a pogotovo pravoslavnim Rumunima i Srbima...politiku šovinizma,asimilacije i diskriminacije.Hvala Bogu ta vremena su prošla,u Srbiji ima mesta za sve čestite i poštene ljude,a ostale zemlje nek rešavaju svoja otvorena pitanja.

  • Bojan

    27. oktobar 2013 | 19:24

    Samo nezavisnost! Kada može kod nas, može i kod vas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA