NAPUSTILA NAS JE JOŠ JEDNA LEGENDA: Preminuo Lu Rid (VIDEO)

Američki rok muzičar i tekstopisac Lud Rid preminuo je danas u sedamdeset i prvoj godini. Svet će ga pamtiti po njegovom radu sa grupom Velvet Underground, a zatim i veoma uspešnoj solo karijeri

  • 1

Gitarista, pevač i glavni tekstopisac kultnog benda Velvet Underground, koji je nakon raspada grupe nastavio sa podjednako uspešnom solo karijerom, Lu Rid, preminuo je danas. Uzroci njegovog odlaska na onaj svet nisu poznati, ali s obzirom na to da mu je u maju transplantirana jetra, pretpostavlja se da je došlo do komplikacija sa kojima slavni muzičar nije uspeo da se izbori.

Ono po čemu će ostati zapamćen jeste njegova saradnja sa umetnikom Endijem Vorholom, zahvaljujući kojoj su avangarda i pop-art prodrli u mejnstrim kulturu. U trenucima kada su nastali, šezdesetih godina prošlog veka, Velvet Underground nisu ostvarili bog zna kakav komercijalni uspeh, ali je u narednim decenijama njihova popularnost rasla i njihov rad dostigao kultni status, da bi se danas smatrali za jedan od najuticajnijih rok bendova svih vremena. U Rokenrol kuću slavnih Lu Rid i Velveti primljeni su 1996. godine.

Tokom svoje solo karijere, Lu Rid je sarađivao sa podjednako legendarnim muzičarima kao što su Dejvid Bouvi, Mark Ronson i mnogi drugi.

Što se tiče njegovog privatnog života, Rid se izjašnjavao kao biseksualac i čak je zbog toga u detinjstvu, na zahtev porodice koja je želela da ga oslobodi od te "bolesti", bio podvrgavan elektrošokovima, za koje se priča da su zapravo samo podstakli njegovu ljubav prema električnoj gitari i psihodeličnom zvuku. Takođe, dosta je eksperimentisao s drogama, a posebno heroinom. Za neke od njegovih najlepših pesama, veruje se da se su nadahnute upravo iskustvima s ovim narkotikom, ali kasnije je uspeo da pobedi svoju zavisnost.

Ženio se dvaput. Prvi put je stupio u brak početkom osamdesetih godina s britanskom stilistkinjom Silvijom Morales, od koje se razveo deceniju kasnije, a drugi put se venčao s poznatom umetnicom Lori Anderson s kojom je ostao do samog kraja.

Beogradska publika imala je prilike da ga vidi samo jednom, 2006. godine kada je u krcatom Sava Centru održao fantastičan koncert o kojem se i danas priča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA