IZBORI U GRUZIJI: Anonimus razbio Sakašvilijevog kandidata za predsednika!

Margvelašvili je, kako pokazuju ankete, daleko ispred bivšeg predsednika parlamenta Davida Bakradzea iz partije Ujedinjeni nacionalni pokret odlazećeg predsednika Mihaila Sakašvilija, budući da je na danas održanim izborima osvojio samo 20 odsto glasova

  • 0

Kandidat vladajuće koalicije Gruzijski san Georgij Margvelašvili proglasio je danas ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima, pošto je njegov glavni rival priznao poraz.

Pre toga, izlazne ankete su pokazale da je Margvelašvili, do sada malo poznati bivši ministar obrazovanja i prisni saradnik premijera Bidžina Ivanišvilija, osvojio 66 odsto glasova i tako obezbedio pobedu u prvom krugu.

Margvelašvili je, kako pokazuju ankete, daleko ispred bivšeg predsednika parlamenta Davida Bakradzea iz partije Ujedinjeni nacionalni pokret odlazećeg predsednika Mihaila Sakašvilija, budući da je na danas održanim izborima osvojio samo 20 odsto glasova.

Izborna komisija ranije je saopštila da je glasalo 46,6 odsto od 3,5 miliona birača, javio je AFP.

- Svi zajedno ćemo izgraditi Gruziju o kojoj sanjamo. Ovo je naša zajednička pobeda - poručio je Margvelašvili pristalicama na skupu u Tbilisiju, gde je u njegovu čast priređen vatromet po zatvaranju birališta.

Ako zvanični rezultati potvrde njegovu pobedu, Margvelašvili će preuzeti mesto šefa države od Sakašvilija, bliskog saveznika SAD, koji u skladu sa ustavom nije mogao da se kandiduje za treći mandat.

Novi predsednik će, međutim, imati manja ovlašćenja, pošto na snagu stupaju ustavne promene iz 2010. godine, u skladu sa kojima će mnoge ključne funkcije biti predate premijeru.

Margvelašvilijev glavni spoljnopolitički cilj je održavanje bliskih odnosa kako sa Zapadom, tako i sa Rusijom, ali ko god da bude na čelu zemlje, vlada insistira da će težiti članstvu u NATO i EU, što je bila jedna od glavnih Sakašvilijevih ambicija i trn u oku Rusije.

Konačni rezultati bi trebalo da budu saopšteni najkasnije 20 dana posle glasanja - do 16. novembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA