Kako se Hruščov zaljubio u Jovanku Broz

Na izletu na ostrvu Brioni šef Kremlja je navodno bio opijen od topline noći i nekoliko čašica šljivovice, pa je pokušao da poljubi u usta atraktivnu drugaricu iz Jugoslavije, piše nemački Velt

  • 13

Jovanka Broz očarala je vođu Sovjetskog Saveza Nikita Hruščova, prilikom njegove prve posete Jugoslaviji. Nemački list "Velt" piše da ga je opila svojom lepotom, pozivajući se na tekst objavljen u "Špiglu" 4. novembra 1977. godine.

"Velt" piše da je u političkom smislu je "zaista bila srećna okolnost za Jugoslaviju" što je 24-godišnju partizanku "impresivnog poprsja i lepog lica", Jovanku Broz, šef tajne policije doveo Titu doslovno pred nos.

- Bila je umetnica na diplomatskom parketu. Sa svojim glasnim smehom, masivnim proporcijama i punđom, koja je postala njen zaštitni znak, važila je za talentovanog ledolomca. Gostila je Fidela Kastra i Džona Kenedija, sprijateljila se sa Indirom Gandi i Muamerom al Gadafijem. Čak je i predsednik vlade Sovjetskog Saveza Nikita Hruškov, od koga su svi strepeli, bio oduševljen - navodi list.

"Velt" piše, podsećajući na tekst iz 1977. godine, kako se Jovanka Broz, "srpska lepotica sa sela, duge kose, širokih bedara i smeđi očiju, uverila da uloga diplomatskog ledolomca, koju je sama sebi dodelila, može da je dovede i u neprilike" prilikom prve posete Nikite Hruščova Jugoslaviji 1955. godine,

- Na izletu na ostrvu Brioni, šef Kremlja, opijen od topline noći i nekoliko čašica šljivovice, pokušao je da poljubi u usta atraktivnu drugaricu. Posle neuspelog napada, pozvao je stručnjaka za trgovinu Mikojana i glasno izneo svoj šaljivi zahtev:

"Insistiram na tome da se u naš novi ugovor o trgovini sa Jugoslavijom ubaci klauzula u kojoj će stajati: Ugovor nema nikakvu važnost ukoliko maršal Tito ne pristane da svoju suprugu zameni za suprugu Nikite Hruščova, člana predsedništva Vrhovnog Sovjeta Sovjetskog Saveza", navodi list.

(Telegraf.rs / Izvor: Welt.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Selen

    29. oktobar 2013 | 16:30

    fahreta,satanisto ljubomorna-an si na mrtve! bolesnico ljigava!. volis metak!. Moj ljubavnik je Rus, smeta li ti i on, ludaco!. Sta je bagro rasisti uplasila vas jrdna mala devojcica!. Bando rasisticka ljigava, i bolesna nacijo!. Ne pripadate civilizovanom svetu!

  • mima

    28. oktobar 2013 | 12:03

    Meni je ona bas bila lepa dok je bila mlada.....Mozete i da pricate da je i sifonjer i sisata i sve,,,ali za to vreme je bila pojam i lepote i stava i drznja i zgodnoce. U to vreme nisu bile moderne napumpane i rahiticne devojke,nego prirodno obdarene.

  • John

    28. oktobar 2013 | 10:37

    Deco mladi ste neznate vi staje bio komunizam ako si sa glavesinama i neradis sta oni hoce proglase te izdajnikom a onda je vrlo gadno mogu sa tobom sta hoce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA