PUPOVAC: Kampanja protiv Srba i dalje traje u Hrvatskoj

- Ćirilica se proglašava agresorskim pismom, Srbe optužuju da su se lažno popisali tokom popisa stanovništva, a da druge izrečene stvari i ne pominjemo - rekao je potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke

  • 14

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da se u Hrvatskoj i dalje vodi kampanja protiv Srba i ćirilice, ali da je trenutno situacija nešto mirnija i da ima prostora za kompromis.

- Ćirilica se proglašava agresorskim pismom, Srbe optužuju da su se lažno popisali tokom popisa stanovništva, a da druge izrečene stvari i ne pominjemo - rekao je Pupovac za "Blic".

Pupovac je istakao da se stradanje Vukovara i njegovih građana redovno koristi kao opravdanje u toj kampanji i time narušava sve ono što je stvarano od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kao i da se "stvara atmosfera u kojoj će rat biti važniji od mira". On je, međutim, ocenio da je zasad situacija nešto mirnija, uprkos skidanju dve dvopismene table, ističući da ima prostora za kompromis, ali da bi svako morao da doprinese da se on izgradi.

Potpredsednik SDSS-a je naglasio da je dobro što je došlo do susreta predsednika Srbije i Hrvatske - Tomislava Nikolića i Ive Josipovića - "jer to ima simboličku snagu i onda kad drugih efekata nema".

Kada je reč o povlačenju međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske, Pupovac je istakao da je za to potrebna politička moć i politički konsenzus i da "toga ovog trenutka u Hrvatskoj nema", naglašavajući da tužbe ne doprinose bržem rešenju pitanja nestalih, jer se oni koriste kao argument za podizanje tužbi.

Pupovac je ocenio i da nema značajnog napretka u rešavanju otvorenih pitanja koja se tiču granica, imovine, penzija, ratnih zločina i povratka, kao i da je "broj obaveza iz ovih pitanja nešto veći na hrvatskoj nego na srpskoj strani". Potpredsednik SDSS-a je kazao i da njegovo prisustvo na proslavi pet godina Srpske napredne stranke (SNS) predstavlja izraz podrške njenom dosadašnjem radu i izraz očekivanja snažnije obnove regionalne politike i brige o Srbima u regionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana andrejic

    28. oktobar 2013 | 11:28

    Tata mlato bolje bi ti bilo da ucutis malo. Ti si nasao da pricas o nama a ne vidis sebe, Jasenovac, Gradiska a tek logori za decu e to je ono najstrasnije sta vam skrivise deca od 5,6 godina bolesnici jedni. Prema tome tisina na svoje portale pa tamo baljezgaj ,smaras bre.

  • mata-tata

    28. oktobar 2013 | 10:59

    Srbi bolji tretman u Hrvatskoj nisu zasluzili, poslije onoga sto su napravili u Vukovaru, Dubrovniku, Zadru, Sibeniku i ostalim mjestima. Za vijeke vjekova, necete oprati ljagu sa sebe. U ocima Hrvata trajno cete ostati omrazena nacija sa cetnickom ideologijom. Hvala na paznji!

  • Hrvat

    28. oktobar 2013 | 12:56

    Da odgovorim Bati Raki...naravno da fudbal zovemo nogometom..i zvat cemo i dalje,zvat cemo januar sijecnjom i dalje..necemo pitat Srbe sta cemo i kako cemo..ako je neko zadojen mrznjom..a mi to jesmo prema Srbima bas zbog takvih kao sta si ti...i necete imat mira u Hrvatskoj....idite majci Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA