Ovo su najčešća muška imena u Srbiji od 1931. (INFOGRAFIK)

U poslednjih dvadeset godina Nikola je najpopularnije muško ime u skoro celoj Srbiji, dok su s početka četrdesetih to najčešće bila imena Tomislav, Jovan, Miodrag, Slobodan, Zoran, Goran, Aleksandar, Marko...

  • 15

Najčešća muška imena u Srbiji su prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran i Nikola. Međutim, u poslednjih sedamdeset godina popularnost ovih imena se i te kako menjala.

U periodu do 1940. najpopularnije muško ime u Srbiji bilo je Milan. U ovom periodu najčešće muško ime u Šumadiji je Miodrag, a u borskom okrugu Jovan. Na jugu Srbije najviše se daje ime Tomislav i Stojadin. 

U periodu za vreme i posle Drugog svetkog rata u Srbiji se najčešće dečacima daje ime Slobodan. U Novom Sadu u ovom periodu popularno je ime Aleksandar, a u Zrenjaninu i zapadnoj Srbiji Milan. U Boru je najpopularnije ime Miodrag, a u Pirotu Petar.

Od pedesetih do šezdesetih godina Dragan postaje najčešće ime koje se daje muškoj deci. U požarevačkom, pirotskom i leskovačkom kraju u ovom periodu popularno je bilo ime Zoran. 

Šezdesete godine ubedljivo su obeležila tri imena: Dragan, Zoran i Goran. U ovom periodu u ponekim delovima zemlje sve češće dečacima se daju imena Aleksandar i Ivan.

Od sedamdesetih do osamdesetih dolazi do potpunog preokreta i najčešće ime postaje Dejan. Taj trend zadržao se i s početka osamdesetih.

Iako nikada nisu bila na vrhu liste najopularnijih, Aleksandar i Marko su još od pedesetih godina spadala među pet najčešćih imena. Takođe, u poslednjih dvadeset godina sve češće je i ime Luka, a među deset najčešćih pominje se i Petar.

Najpopularnija imena u Subotici, gde je znatan deo stanovništa mađarske nacionalnosti su Ivan, Jozef, Nikola, Ištvan i Robert. U Novom Pazaru to su Edin, Emir i Enes.

Gledajući po gradovima u Beogradu živi najviše Aleksandara, u Novom Sadu ima najviše Milana. Ivan je najčešće ime u Subotici, dok u Novom Pazaru ima najviše Edina. Dragan je i danas najčešće ime u Zrenjaninu, zapadnoj Srbiji, Valjevu, Kraljevu, Šumadiji, Boru, Nišu, Pirotu, Vranju, Požarevcu, Zaječaru.

Među popularnim imenima od 1940. godine do danas spadaju i: Ljubiša, Dragoljub, Milorad, Ivan, Jovan, Nemanja, Vladimir, Lazar,  Dušan, Nemanja, Filip i Nenad.

 

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Faca

    2. novembar 2013 | 12:36

    Nema Podataka!!!

  • vladimir1

    2. novembar 2013 | 13:13

    Ovo pokazuje koliko mi, u vecini slucajeva, nemamo maste. Smisao kod davanja imena je da se da retko i lepo ime, a ne vojska pomodarskih imena...

  • Marijana andrejic

    2. novembar 2013 | 14:51

    Vladimire slazem se sa tobom i ja sam protiv pomodarskih imena ,ali opet mladi roditelji ne misle tako. Moja bratanica se zove Dana staro Srpsko nama prelepo ime .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA