Prijava protiv Dragina zbog radioaktivnog đubriva

Bivšem ministru poljoprivrede se stavlja na teret da je 2009. doneo pravilnik o metodama ispitivanja đubriva, čime je omogućen uvoz 2.900.000 kilograma đubriva u Srbiju sa povećanom koncentracijom radioaktivnosti

  • 3

Policija je Tužilaštvu za organizovani kriminal danas podnela novu krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina zbog sumnje da je omogućio unošenje opasnih materija u Srbiju, njihovo prerađivanje i skladištenje, rečeno je Tanjugu u policiji.

Draginu se novom krivičnom prijavom na teret stavlja da je kao ministar poljoprivrede u avgustu 2009. godine doneo pravilnik o metodama ispitivanja đubriva, iako to nije bilo u nadležnosti ministarstva kojim je upravljao, preneli su beogradski mediji.

Spornim pravilnikom, kako navode, drastično je povećana gornja granica radioaktivne kontaminacije, odnosno dozvoljene koncentracije radio nukleida u neorganskom đubrivu.

Zbog tih mera, u Srbiju je omogućen uvoz 2.900.000 kilograma đubriva sa povećanom koncentracijom radioaktivnosti.

List "Blic" piše da je Draginov pravilnik važio samo mesec i po dana, i da je ukinut 23. septembra, kada su sporne mere stavljene van snage.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u maju je optužilo Dragina i još 20 njegovih saradnika zbog sumnje da su oštetili pančevačku "Azotaru" za oko 25 miliona evra.

Dragin je u kućnom pritvoru, pošto je posle gotovo devet meseci prebačen iz pritvora u svoj stan u Novom Sadu, ali sa elektronskim nadzorom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zullu

    29. oktobar 2013 | 16:03

    Da prizna javno sa kim je šurovao u ovom bezočnom trovanju naroda, jer sigurno nije sam iz vlasti žutih, da mu se sudi javno, žao mi je što vešanje nije u našem zakonu predvidjeno, ovo je dno...

  • русија

    29. oktobar 2013 | 16:36

    много одвратан човек !

  • Kamikaza

    29. oktobar 2013 | 23:57

    Mozda covek i svetli u mraku od sve te radijacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA