Kako se oporezuje štednja u banci?

Ukoliko ste položili 1.000 evra na štednju, uz kamatnu stopu od 5 odsto na godišnjem nivou, za godinu dobićete 50 evra kamate. Od ovih 50 evra, banka će u vaše ime državi platiti porez u iznosu od 7,5 evra (15 odsto), a vama će po isteku oročenja isplatiti 1042,5 evra

  • 1

Kada polažete novac na štednju, vi ostvarujete prihod. Taj prihod država oporezuje kao i sve druge prihode koje ostvarite radom, prodajom nekretnina i ostalim.

Porez koji plaćate na kamatu koju dobijete na štednji stručno se zove "porez na prihod od kapitala" i regulisan je Zakonom o porezu na dohodak građana.

U Srbiji građani koji štede u dinarima ne plaćaju ovaj porez, dok se na štednju u devizama obračunava porez od 15 odsto.

Naravno, treba imati u vidu da se porez od 15 odsto obračunava samo na iznos kamate koju dobijate na uložena sredstva (početni iznos uloga koji ste položili na štednju ne podleže oporezivanju).

Ukoliko ste položili 1.000 evra na štednju uz kamatnu stopu od 5 odsto na godišnjem nivou, za godinu dobićete 50 evra kamate. Od ovih 50 evra, banka će u vaše ime državi platiti porez u iznosu od 7,5 evra (15 odsto), a vama će po isteku oročenja isplatiti 1042,5 evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA