TELEGRAF ISTRAŽUJE: Da li je jeftinije prati veš u perionici ili kod kuće?

Stručnjaci naplaćuju pranje i sušenje veša do pet kilograma - 590 dinara, peglanje veša po kilogramu - 290 dinara, a peglanje jedne košulje - 125 dinara

  • 8

Kad se uzme u obzir vreme koje potrošimo na pranje veša, njegovo sušenje i peglanje, pa tome dodamo utrošenu struju, vodu i neophodne "propratne" elemente (odgovarajući deterdžent, omekšivač, izbeljivač), prema računici Telegrafa sklopljenoj pomoću upućenih, jeftinije je pranje veša u perionici nego kod kuće!

- Jedna prosečna kućna mašina od pet kilograma prima oko dva i po do tri kilograma veša. Znači, za opranih pet kilograma veša potrebno je uključiti dve mašine - počinju priču za Telegraf zaposleni u perionici veša "Bianca", i dodaju:

- Prosečan rad mašine na devedeset stepeni traje oko dva i po sata, te je za pranje pet kilograma veša potrebno ukupno pet sati. Za to vreme mašina potroši oko 12,5KW struje, oko 100 grama praška, 1dl omekšivača i oko 100 litara vode, te je računica više nego jednostavna.

Ovako utrošena struja košta nas 125 dinara, dok 100 grama praška baš kao i 1 dl omekšivača izađe oko 20 dinara. Krajnja računica je da je za jednostavno pranje veša neophodno izdvojiti najmanje 165 dinara.

U cenu, razume se, nije ušlo utrošeno vreme, novac potreban za kupovinu i amortizaciju mašine i vodu, baš kao ni to da vlažan veš treba i osušiti što zahteva novo vreme ili utrošenu struju (ukoliko imate sušilicu za veš).

Sve ovo značajno poskupljuje celu priču.

S peglanjem je stvar značajno jednostavnija. Tu su neophodni samo pegla i utrošena struja, a najdragocenija stavka je - slobodno vreme. Ono često nema cenu.

- Vreme potrebno za peglanje komplet posteljine za bračni ležaj (dušečni, jorganski čaršav i dve jastušnice) kućnom peglom je oko 60 minuta. Za to vreme pegla potroši oko 3KW struje, a cena za utrošeni rad je posebna priča - napominju iz perionice "Bianca", dodajući da je za peglanje jedne muške košulje s prosečnom peglom potrebno oko dvadeset minuta, što znači da za sat vremena mogu da se opeglaju tri muške košulje.

Podrazumeva se da je kvalitet peglanja i pranja u perionici daleko bolji, pre svega zbog korišćenja profesionalne opreme.

- Naša maksima "Kupite svoje slobodno vreme" lako će vam preračunati koliko košta vaš sat rada na pegli u kućnim uslovima. Peglanje veša kod nas košta 290 dinara po kilogramu, pranje i sušenje veša do pet kilograma je 590 dinara, a peglanje jedne košulje - 125 dinara - poručuju iz perionice.

Na vama je da odaberete ima li vaše slobodno vreme cenu i kolika je.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    27. novembar 2013 | 17:35

    Dzabee..nista dok ja to ne operem kakve peronice..

  • Vlada

    27. novembar 2013 | 17:47

    Mara dok ne propusti kroz sake nista hehehe

  • Daca

    27. novembar 2013 | 23:32

    Ko to,ja se izvinjavam,pegla musku košulju 20 minuta?Za to vreme ja opeglam barem 5 i to extra, sa prosečnom peglom.Računica loše odradjena.Da je lakše oprati veš u perionici to jeste...ali DALEKO je od jeftinijeg!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA