Objavite ovo kad umrem: Tijanićev intervju

- Ja duboko prezirem profesiju kojom se bavim, kao i sebe. Novinarstvo, to je sloj robova. Ne znam ni sam šta tražim skoro četri decenije u novinarstvu - isticao je Tijanić

  • 3

U intervjuu koji je dao pre dve godine, a za koji je želeo da bude objavljen posle njegove smrti u NIN-u, Aleksandar Tijanić kaže da uopšte ne bi voleo da ga srpsko novinarstvo pamti. Ceo testament-intervju Tijanića objavljen je na tri strane u najnovijem broju NIN-a.

- Voleo bih da ostavim dve ili tri knjige svojih tekstova, i da samo studenti novinarstva kada hoće da vide kakav je ludak bio Tijanić, uzmu i pročitaju nekoliko tekstova - rekao je tada Tijanić.

Poslednjih dvanaest godina njegovog rada, to nije novinarstvo, rekao je, već borba za glavu.

- Ja duboko prezirem profesiju kojom se bavim, kao i sebe. Novinarstvo, to je sloj robova. Ne znam ni sam šta tražim skoro četri decenije u novinarstvu. Kada sve saberem, napisao sam hiljade tekstova, ali ima samo desetak koji mogu da izraze ono što mislim da sam ja. Samo desetak - istakao je.

Govoreći intimno o sebi, priznao je: " Ku**im se da ljudi ne bi videli moj strah. I da me zbog tog kukavičluka ne prezru. Zato se pravim hrabar u situacijama koje su ludačke".

Jer kako je rekao: "Spisak mojih neprijatelja je - ko je ko u Srbiji od najmoćnijih ljudi. Kako bih preživeo te neprijatelje, ja sam morao da budem zvonar Bogorodičine crkve: ružan, grbav, nikakav. Ali da zvonim vrlo jako i daleko."

Prisećajući se svoje porodice, Kosova i Dečana, rezignirano je zaključio: "Jeste moj stav da Kosovo treba prodati. Nemamo mi snage fizički da ga zadržimo. Mi smo bivši hegemoni Balkana."

Aleksandar Tijanić, generalni direktor Radio-televizije Srbije, iznenada je preminuo u ponedeljak u 63. godini.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic; NIN)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gogillx

    31. oktobar 2013 | 00:02

    AJDE BAREM POŠTENO ZA KRAJ.

  • Zlaja

    31. oktobar 2013 | 07:44

    Istina je ono čemu swi tezimo.

  • zorica

    31. oktobar 2013 | 12:58

    Tek sada, kada se procita sve ovo, mozemo reci da je Tijanic bio zaista hrabar I omogucio nam da bar posle njegove smrti saznamo da je bio ono sto je bio I da se ni sam sebi nije dopadao. Mora se priznati da mu nije bilo lako nositi taj teret istine. Zato zasluzuje svako postovanje. Slava mu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA