Sirija uništila sva hemijska postrojenja

Prva faza uništavanja je predviđala inspekciju objekata u Siriji i demontažu opreme u pogonima za proizvodnju otrovnih sredstava, a posle toga planira se direktno uništavanje punjenja hemijskog oružja

  • 3

Sirija je uništila sva deklarisana hemijska postrojenja, odnosno demontirala opremu u pogonima za proizvodnju otrovnih sredstava, i ispunila prvi rok programa faznog razoružanja, navela je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u izveštaju.

Zajednički tim OPCW i UN završio je inspekciju u Siriji, posetivši 21 od 23 prijavljena objekta.

- Na dva preostala objekta nije izvršena inspekcija zbog bezbednosti. Misija će nastaviti s naporima usmerenim na osiguranje uslova neophodnih za bezbedan pristup tim objektima- navodi se u saopštenju OPCW.

U izveštaju se kaže da je hemijska oprema sa ta dva preostala objekta već premeštena na druga mesta koja su pregledana.

Bilo je predviđeno da do 27. oktobra inspektori posete sve lokacije koje je Sirija prijavila, podseća AFP, najavljujući da će Izvršni savet OPCW sirijsku izjavu koristiti u odlučivanju o rasporedu uništavanja sirijskog hemijskog arsenala do 15. novembra.

"Itar-Tas" navodi da je prva faza predviđala inspekciju objekata u Siriji i demontažu opreme u pogonima za proizvodnju otrovnih sredstava, a posle toga planira se direktno uništavanje punjenja hemijskog oružja. Očekuje se da ta faza bude završena do sredine iduće godine.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    31. oktobar 2013 | 12:42

    A sta je sad sa pobunjenicim? Valjda su oni bili uzrok sukoba a ne hemijsko oruzje?

  • Kojot

    3. novembar 2013 | 05:14

    A sad amerika svoje, ipak su oni najveca opasnost za svet jer napadaju kao oni hoce druge i pitanje je samo vremena da ih proglasi svet vecim zlocincima nego treci rajh, vise su oni ljudi pobili i istrebili, od lazi i prevara zive tamosnji fasisticki potomci koji danas hoce vlast nad celim svetom udruzujuci se sa drugim profasistickim potomcima nemcima.

  • Vlada

    31. oktobar 2013 | 11:06

    Lepa bajka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA