Belgija dozvoljava deci pravo na eutanaziju?

Zagovornici uvođenja mogućnosti eutanazije za decu, uz pristanak roditelja, ističu da je neophodno dati porodicama i tu mogućnost u očajnički bolnim situacijama. Protivnici predloga, međutim, pitaju se da li su deca u stanju da razumno odlučuju o okončanju sopstvenog života

  • 0

U Belgiji je eutanazija legalna za starije od 18 godina, a vlasti razmatraju da "ubistvo iz milosrđa" dozvole i deci, što do sada nije uradila nijedna zemlja.

 

Kako izveštava AP, isti predlog zakona predviđa i pravo na smrt odraslima koji su u ranoj fazi demencije.

 

Zagovornici uvođenja mogućnosti eutanazije za decu, uz pristanak roditelja, ističu da je neophodno dati porodicama i tu mogućnost u očajnički bolnim situacijama. Protivnici predloga, međutim, pitaju se da li su deca u stanju da razumno odlučuju o okončanju sopstvenog života.

 

Belgija je već u istoriji zabeležena kao "pionir eutanazije", pošto ju je legalizovala 2002. godine. U protekloj deceniji, broj slučajeva "ubistva iz milosrđa" skočio je sa 235 eutanazija 2003. godine do 1.432 lane.

 

 

Eutanazija se obično izvrši tako što doktori daju pacijentu snažan sedativ, a zatim ubrizgaju serum kojim zaustave rad srca.

 

Samo nekoliko država legalizovalo je eutanaziju. U Holandiji, eutanazija je dozvoljena zakonom, ali samo pod određenim uslovima, a za decu stariju od 12 godina uz pristanak roditelja.

 

U Evropi, legalna je još u Luksemburgu, dok je u Švajcarskoj dozvoljena "pomoć pri samoubistvu" - kad doktor pomogne pacijentu da umre, ali ga ne ubije lično. Ista stvar dozvoljena je u američkoj državi Oregon, gde je "pomoć pri samoubistvu" moguća za starije od 18 godina sa neizlečivom bolešću.

 

U Belgiji izmene zakona kojim bi eutanazija bila omogućena i deci predložili su vladajući socijalisti, dok su demohrišćani najavili da će se, ako zakon prođe, obratiti Evropskom sudu za ljudska prava. O zakonu će se izjašnjavati parlament i možda će do tada proći nekoliko meseci, a u međuvremenu je Senat saslušao obe strane - zagovornike i protivnike zakonskih dopuna.

 

 

- Čudno je da maloletnike smatraju pravno nekompetentnim kad je, na primer, reč o stupanju u brak, ali kompetentnim da odluče o životu i smrti - primećuje katolički nadbiskup Andre Žozef Leonard.

 

Po njegovom mišljenju, palijativni sedativi čine eutanaziju suvišnom, a doktore oslobađaju tereta obaveze da ubijaju pacijente. Palijativni sedativi oslobađaju pacijente bolova, a kad su isključeni aparati za održavanje u životu, pacijent na kraju umre od gladi. To je proces koji može da traje danima.

 

Prošle godine u Belgiji je zabeleženo nekoliko slučaja ljudi koji nisu bili neizlečivo bolesni, ali su, ipak, izabrali eutanaziju - blizanci (43) koji su bili gluvi, a počeli su i da slepe, kao i pacijent čija operacija promene pola nije uspela.

 

Kako zaključuje AP, mnogi Belgijanci sada su zabrinuti da je zemlja "previše voljna" da dozvoli eutanaziju svojim građanima.

 

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA