Dačić objavio Belu knjigu stranih investitora!

- Krenuli smo od glave, a ne od repa. Krenuli smo od Kosova, pokrenuli novu epohu i počeli da lomimo tvrde orahe - rekao je premijer i naglasio da predstoji još mnogo prepreka, ali da vlada neće odustati od toga da pronađe najfunkcionalnije rešenje

  • 1

U Vladi Srbije postoji konsenzus za sprovođenje ekonomskih mera, a prioriteti su rešavanje problema visokog javnog duga i niske konkurencije, poručio je premijer Srbije Ivica Dačić na predstavljanju Bele knjige 2013. Saveta stranih investitora.

On je rekao da se okosnica plana ekonomskih reformi odnosi na reformu u javnom sektoru, da se privodi kraju proces privatizacije a da je isto tako važna i primena već donetih zakona.

- Imamo velike ambicije u 2014. godini, a to je da se brže pređe s reči na dela, da se zakoni primene, a plan ekonomskih mera mora da gleda u budućnost. Moramo da sprovedemo i mere za oblasti koje su godinama odlagane, kao što je jačanje socijalne zaštite, reforma penzionog i zdravstvenog osiguranja, izmene poreskog sistema, modernizacija obrazovanja i načnog sistema kao i reformu državne uprave - naglasio je premijer.

On je u tom kontekstu istakao da su tri ključne stvari važne za oporavak privrede - definisana uloga države na tržištu, uvođenje jednakih pravila igre za sve i efikasnija javna uprava kao servis građana i privrede.

Ocenivši da se u odnosu na prethodnu godinu u Srbiji mnogo toga promenilo, da se zemlja hrabro suočila sa najvećim problemima a vlada pokazala da radi i daje rezultate, premijer je pomenuo da se pošlo od rešavanje velikih političkih problema, pre svega Kosova.

- Krenuli smo od glave, a ne od repa. Krenuli smo od Kosova, pokrenuli novu epohu i počeli da lomimo tvrde orahe - rekao je Dačić i naglasio da predstoji još mnogo prepreka, ali da vlada neće odustati od toga da pronađe najfunkcionalnije rešenje.

Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji Frederik Koin izjavio je danas da su antikrizne mere vlade korak u dobrom pravcu za oporavak privrede, ali da reforme moraju biti brže, a njihovo sprovođenje bolje.

On je predstavljajući Belu knjigu FIC-a za 2013. godinu ocenio da je Srbija načinila ogroman korak ka integracijama u Evropsku uniju, jer bi u januaru trebalo da počne proces pregovaranja, što je način da ubrza svoje reforme i da bude dosledna u njihovom sprovođenju.

Koin je istakao da su ključna očekivanja FIC-a od Vlade Srbije i dalje očuvanje makroekonomske stabilnosti, odnosno smanjenje javnog deficita i držanje javnog duga pod kontrolom.

- FIC očekuje da se nastavi sa reformama pravosuđa, obrazovanja i poboljša konkurentnost privrede. Trebalo bi nastaviti modernizaciju politike vlade prema državnom vlasništvu, javnim kompanijama, odnosno trebalo bi omogućiti da kompanije, bez obzira na vlasništvo, budu ravnopravne na tržištu. Preporuka je i da se poboljša poslovna klima kroz smanjenje birokratije kako bi kompanije radile na efikasniji način, a jedna od ključnih stvari je promena Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji - naveo je Koin.

(Telegraf.rs/ Izvor: Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kojot

    3. novembar 2013 | 05:03

    Kako ono ide formula za okupiranje i iskoristavanje drugih drzava? Nadjes jednog dvojicu, dovedes ih na vlast, okuoiras tu drzavu ili vojno ili navodnom privatizacijom gde se drustvena imovina daje na poklon pojedincima koji ta preduzeca onda uniste i ljude iskoristavaju da bi mogli placat tim koji su im pomogli u kradji, poliricari koje su doveli na vlast se povlace negde gde su sigurni da ce ih narod zaboravit i davat krivicu onima koji su trenutno na vlasti. I milosevic je radio za americku mafiju i dobro ga sledite, narod zaboravijo da se drzava gradi od rada a ne od prosenja da dodje ko ve te iskoristit

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA