Roditelji se spore oko 25.000 dece!

Po statističkim podacima, tek svako šesto dete nakon razvoda braka život nastavlja u očevom domu. Najveći broj očeva koji su preuzeli staranje nad detetom živi u regionu istočne Srbije

  • 1

U Srbiji se roditelji spore oko čak 25.000 dece, koja se često koriste za međusobna prepucavanja! Godišnje se rasturi 7.372 braka.

Načelnik Sektora Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike za brigu o porodici Dragan Vulević objašnjava da se centri za socijalni rad u davanju mišljenja uvek rukovode najboljim interesima deteta.

- Po pravilu, osim ako je majka bolesna, zavisna ili iz drugih razloga nesposobna da brine o detetu, mališani do tri godine se poveravaju na čuvanje njoj. Deca starija od 15 godina mogu sama odlučiti o tome kod koga će živeti. Ima i sve više zajedničkog starateljstva, mada je ono i dalje izuzetak. Zajedničko starateljstvo ne znači, kao u filmovima, da će dete dve nedelje živeti kod oca, a dva kod majke. Naprotiv, ono mora da ima stalno prebivalište, a roditelji se sporazumno dogovaraju kako će vršiti starateljstvo. Ako nastane spor, pokreće se parnica i uključuje se sud - kaže Vulević.

Po statističkim podacima, tek svako šesto dete nakon razvoda braka život nastavlja u očevom domu. Najveći broj očeva koji su preuzeli staranje nad detetom živi u regionu istočne Srbije. Vulević ističe da je u gradskim sredinama uobičajeno da dete pripada majci, dok se u ruralnim i seoskim sredinama deca češće poveravaju ocu jer je on naslednik imanja.

On dodaje da veliki broj roditelja koji kreću u sudsku bitku za starateljstvom nad detetom nije motivisan ljubavlju prema nasledniku, već željom za osvetom bivšem supružniku.

(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA