Hamas izabrao prvu ženu portparola

Isra el Mudalal je pisac i novinar, školovana je u Engleskoj, a na mesto portparola postavljena je sa ciljem da popravi sliku Hamasa u svetskim medijima

  • 1

Palestinski pokret Hamas postavio je prvi put ženu za portparola na engleskom jeziku kao deo nove strategije odnosa prema zapadnim medijima, piše arapski list "Ašark el Avsat".

Portparol, dvadesettrogodišnja Isra el Mudalal, pisac i novinar, izjavila je tim povodom da će se obraćajaući se "zapadnim i izraelskim medijima", raditi na promeni govora medija i dati drugačiju sliku Palestine i Gaze.

Ona je dodala da je za postizanje njenih ciljeva potrebno mnogo godina teškog rada, obećavajući da će govoriti svetu iz humanitarnog, a ne verskog ugla.

Mudalal će biti prva žena koja će raditi kao predstavnik za štampu Vlade Hamasa u Pojasu Gaze, koja  već ima jednu ženu ministra, Džamilu el Šanti, zaduženu za ženska pitanja. Islamistički Hamas ima, takođe, žene poslanike u palestinskom zakonodavnom savetu, podseća arapski list.

Novopečeni portparol je živela neko vreme u Velikoj Britaniji i školovala se u Bradfordu. Ona kaže da je to iskustvo umnogome doprinelo da razume Zapad. Isra el Mudalal prati evropske i američke medije ,i takođe, kako kaže, uči hebrejski jezik kako bi mogla da prati direktno izraelske medije.

Rekla je da ne vidi problem u davanju izjava za izraelske medije, što je suprotno politici koju trenutno slede mnogi lideri Hamasa, ali je naglasila da će to činiti samo sa zvaničnom dozvolom.

Njeno imenovanje je deo novog plana Vlade Hamasa da poboljša odnose sa zapadnim medijima. Ihab el Gusein, predsedavajući vladinog biroa za odnose s medijima i portparol vlade u Gazi, izjavio je da je biro odlučio da postavi ženu koja govori engleski, novinarku El Mudalal u okviru primene ciljeva biroa za 2013.

- To je u okviru palestinskog dijaloga sa Zapadom, naći one koji govore strane jezike da objasne viđenja vlade i palestinsku stvar Zapadu - rekao je Gosein, dodavši da se time, takođe, jača i naglašava uloga palestinskih žena u službi palestinskim ciljevima, posebno ako su svoju sposobnost pokazale u drugim oblastima.

Mudalal, koja je završila novinarstvo na Islamskom univerzitetu u Gazi, radila je ranije kao dopisnik iranskog  TV kanala Preš na engleskom jeziku i bila je producent palestinskih filmova koje je prevodila na engleski. Ona kaže da nije član Hamasa i da prihvatanje novog posla nije odraz njene političke sklonosti, tvrdeći da je ona vezana za Palestinu i da će govoriti u ime Palestine.

Izraelski mediji preneli su vesti o njenom postavljenju, istakavši da je iz aristokratske porodice u Gazi da je mnoge godine provela u Velikoj Britaniji.

Ona je u sklopu nove uloge otvorila Fejsbuk i Tviter naloge preko kojih planira da šalje svoje poruke.

Najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" u onlajn izdanju dodaje da ona ima mnogo planova da izmeni stereotipe u vezi s Gazom. Njena namera da se obraća izraelskim medijima dočekana je upozorenjem da je administracija Hamasa naredila zabranu za sve izraelske medije i novinare pre godinu dana. Ona je sama sada odbila da da izjavu za taj list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA