NBS: Pej pal mora da uvede dinar!

- Kompanija Pej pal nema zakonske prepreke da svoj servis ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to učinila i sa valutama drugih zemalja - poručuju iz NBS

  • 4

Pej pal može svoj servis da ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta, saopštila je Narodna banka Srbije.

NBS poručila je da ne postoje zakonske prepreke ni odluke koje ograničavaju poslovanje kompanije Pej pal u Srbiji.

Saopštenje je izadato posle pisanja medija da je NBS odbila predlog Pej pala da se u Srbiji dozvoli plaćanje preko tog servisa u valutama sa kojima on inače radi.

- Ovlašćenje za plaćanje i naplatu preko Paj pal servisa, kako je objasnila NBS, sadržano je u članu 32. Zakona o deviznom poslovanju, kojim je propisano da rezidenti - domaća pravna lica, preduzetnici i građani sa boravištem u Srbiji - mogu obavljati platni promet s inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga. To znači da rezidenti mogu da obavaljaju naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Paj pal servisa - navodi NBS.

Dodaje se da, kada je u pitanju plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji, dakle, između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana, to ne spada u platni promet s inostranstvom i plaćanja se obavljaju u dinarima, pošto je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

- Kompanija Pej pal nema zakonske prepreke da svoj servis ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to učinila i sa valutama drugih zemalja. Takva odluka zavisi isključivo od Pej pala, njegove procene poslovnih interesa i namere da proširi broj klijenata u Srbiji - ocenila je NBS.

(Telegraf.rs/ Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da4a

    4. novembar 2013 | 18:04

    Jeste pa onda svaki dan da menjaju kurs! 'oce, al malo sutra

  • dadajasam

    4. novembar 2013 | 22:44

    mislim da nema poente, ne vidim prakticnu primenu

  • Ivca

    4. novembar 2013 | 21:41

    Ako uvedu dinar moraju jednog da zaposle samo da menja kurs. Haos drzava Srbijica :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA