LOVE ME TENDER: Đelićeva verenica oprema državne ustanove!

"Nitea", čiji je suvlasnik i direktor Vesna Ječmenica, opremanjem kancelarijskim nameštajem državnih organa zaradila više od 40 miliona dinara u poslednjih pet godina

  • 7

Preduzeće za trgovinu kancelarijskim nameštajem "Nitea", čiji je suvlasnik i direktor Vesna Ječmenica, verenica doskorašnjeg potpredsednika vlade Božidara Đelića, od 2007. do 2011. godine opremalo je kancelarijskim nameštajem nekoliko državnih organa, agencija i ustanova i na tom poslu je inkasiralo više od 40 miliona dinara,

Prema saznanjima antikorupcijskog portala "pištaljka", samo tokom 2010. i 2011. godine "Nitea" je od saradnje sa državnim organima zaradila nešto više od 33 miliona dinara.

Od ovog preduzeća su nameštaj kupovali, između ostalih, i Agencija za kontrolu letenja SCG, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, Akreditaciono telo Srbije, BIA, kao i Fond za podršku investicija u Vojvodini (Vojvodina Investment Promotion - VIP), čiji je osnivač Skupština Vojvodine.

Nabavka vojvođanskog fonda, vredna 5,7 miliona dinara u korist Đelićeve verenice, pri tom je posebno interesantna jer je ugovorena direktnom pogodbom i bez raspisivanja javnog poziva. Naime, fond je prvobitno raspisao otvoreni javni poziv, koji je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila u celini zato što su kriterijumi iz tenderske dokumentacije, uključujući nazive proizvođača, dimenzije, pa čak i težinu nameštaja, bili postavljeni tako da na tenderu može da pobedi isključivo "Nitea", navodi "pištaljka".

Međutim, umesto da otkloni uočene nepravilnosti i ponovo raspiše tender, fond je u junu prošle godine kroz pregovarački postupak nabavku kancelarijskog nameštaja po ceni od 5,7 miliona dinara poverio firmi "Nitea", pravdajući to "hitnošću".

- Bez obzira na to da li je suvlasnica te firme Đelićeva verenica, čini se da je kod fonda postojala volja da baš sa "Niteom" potpiše ugovor. Zašto je to tako, odnosno da li je ta nabavka bila zakonita, trebalo bi da ispita državno tužilaštvo, ali i državni revizor ili budžetska inspekcija – ocenio je Nemanja Nenadić iz "Transparentnost Srbija".

U Fondu za podršku investicija u Vojvodini kažu da nije bilo zloupotrebe prilikom dodela posla "Nitei".

- Tender nije bio namešten za "Niteu", već su tehnički kriterijumi nabavke bili definisani prema našim potrebama, po enterijerskom rešenju koje nam je prethodno predložio atelje "Ratan". Nisam se bavio time od koga se nameštaj nabavlja, niti sam u to vreme znao ko je vlasnik "Nitee" - izjavio je direktor fonda Branislav Bugarski, napominjući da je vrednost nabavke bila 4,8, a ne 5,7 miliona dinara.

Tajanstveni nameštaj za BIA

Prema navodima "pištaljke", Bezbednosno-informativna agencija kupila je u decembru prošle godine nameštaj za opremanje svojih prostorija od preduzeća "Nitea", ali bez obzira na to što je ukupna vrednost te nabavke oko 7,2 miliona dinara, BIA nije raspisala javni poziv.

Tajnost kupovine kancelarijskog nameštaja opravdana je pozivanjem na uredbu vlade o određivanju sredstava za posebne namene BIA, prema kojoj se za nabavku tih sredstava ne primenjuju propisi kojima se uređuju javne nabavke.

- "Transparentnost" je još 2009. godine podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu zakonitosti pomenute uredbe, koja je odbačena iz potpuno nerazumljivih razloga. I dalje mislim da je ta uredba suprotna Zakonu o javnim nabavkama, koji ima jaču vrednost i koji bi morao da se poštuje - istakao je Nenadić.

(Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mareska

    24. februar 2012 | 14:43

    zasto ne kazete i da je doticna dama suvlasnik Enmona...koji takodje oprema i kupatila drzvnih institucija...ccc

  • SrdanMladenovic

    24. februar 2012 | 11:23

    RT @SlavicaKaric58: LOVE ME TENDER: Đelićeva verenica oprema državne ustanove! | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/OnCMOH5H via @telegrafrs

  • drveka

    25. februar 2012 | 10:43

    LOVE ME TENDER: Đelićeva verenica oprema državne ustanove! | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/ArGATNfN via @telegrafrs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA