NA DANAŠNJI DAN: Rođena Milena Pavlović Barili

Najpoznatija srpska slikarka rođena u Požarevcu 5. novembra 1909. kao jedino dete Danice Pavlović Barili i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara, pesnika i putopisca Bruna Barilija. Najznačajniji deo njenog umetničkog opusa nastao je van granica Jugoslavije, koju je napustila u rano proleće 1930

  • 0

Na današnji dan pre 104 godine rođena je najveća srpska slikarka Milena Pavlović Barilli, udata Gosselin.

Milena je rođena u Požarevcu 5. novembra 1909. kao jedino dete Danice Pavlović Barili i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara, pesnika i putopisca Bruna Barilija. Slikarsko obrazovanje stekla je najpre u Umetničkoj školi u Beogradu (1922-1926), a kasnije je studirala u Minhenu (1926-1928).

Najznačajniji deo njenog umetničkog opusa nastao je van granica Jugoslavije, koju je napustila u rano proleće 1930. Gotovo čitavu deceniju bila je vezana za zapadnoevropske umetničke metropole London, Pariz i Rim, gde se družila i izlagala s najistaknutijim predstavnicima evropske umetničke avangarde, a uoči Drugog svetskog rata, u avgustu 1939, otputovala je u Njujork, gde je ostala do smrti u 36. godini 6. marta 1945.

 Modna revija Mileninih kreacija u Zagrebu

Dan nakon njenog rođenja u sklopu izložbe dela Milene Pavlović Barili u Zagrebu, sutra će se održati  modna revija haljina rađenih prema njenim kreacijama.

U galeriji “Klovićevi dvori” u Zagrebu, 6. novembra održaće se modna revija pod nazivom “15 haljina Milene Pavlović Barili”, prema kreacijama čuvene srpske slikarke, rodom iz Požarevca.

Ovaj modni performans, sa haljinama koje su vlasništvo požarevačke fondacije “Milenin dom”, organizuje se u sklopu izložbe Mileninih dela “Snovi i sanjarenja”, otvorene 10. oktobra u “Klovićevim dvorima”.

- Reč je o kreacijama nastalim prema originalnim ilustracijama, koje je Milena u prvoj polovini 20. veka radila za američke modne časopise Vogue, Charm, Glamour, Harper’s Bazaar i mnoge druge. Sama revija neće biti standardna, već će se napraviti ambijent i atmosfera iz perioda kad su kreacije nastale, sa prigodnim jazz bendom - najavljuju organizatori. Izložba “Snovi i sanjarenja”, koja traje do 10. novembra, predstavila je Zagrepčanima 85 Mileninih ulja na platnu, pastela, crteža i ličnih predmeta, vlasništvo požarevačke Fondacije "Milenin dom".

Izložba je organizovana na inicijativu Ambasade Srbije u Zagrebu, uz pokroviteljstvo predsednika Srbije i podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Osim brojnih posetilaca i predstavnika diplomatskog kora, izložbu je obišao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, uoči posete Srbiji, sredinom oktobra.

Ova zagrebačka postavka ranije je predstavljena u brojnim evropskim gradovima: Parizu, Rimu, Riminiju, Parmi, Bukureštu, Pragu, Brnu, Bratislavi, Skoplju, Banja Luci, Rijeci i Trstu. Milenina dela u glavnom gradu Hrvatske poslednji put predstavljena su 1979. godine, na retrospektivnoj izložbi u Umetničkom paviljonu.

(M. B. / D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA