PRVA KUVARICA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U SRBIJI: Svinja je ovde kralj!
Amerikanka Kimberli Bruk Braun, poznata kao "prva kuvarica Amerike", već nakon jednog obroka u Srbiji znala je, a da nije ni bila svesna, najpoznatiju srpsku doskočicu o mesu.
Ova kuvarica Srbiju i Kragujevac posetila je kako bi bila član žirija Prvog juniorskog internacionalnog kupa, takmičenja mladih kuvara.
Reč je o ženi koja je šef kuvara i koja ima više od 25 godina iskustva. Jedina je afroamerikanka koja je postala član Američke akademije šefova u tridesetogodišnjoj istoriji ove institucije.
Na dan kada je trebalo da za portal Telegraf.rs odgovori na pitanja koliko zna o srpskoj kuhinji i šta joj se najviše sviđa, Kimberli kaže da je na tlu Srbije pojela samo jedan obrok.
- Bilo je to dosta mesa na jednom velikom tanjiru i to mi se baš dopalo. Još nisam dovoljno upoznala vašu kuhinju, ali jedno mi je jasno − svinja je ovde kralj! Mislim, svinjetina. Obožavam svinjetinu - kaže Kimberli, uz gromoglasni smeh sagovornika.
Niko od okupljenih nije imao hrabrosti da joj prevede srpsku doskočicu: "Dok ne probam lava, svinja je za mene car životinja", niti onu: "Lav jeste car životinja, ali svinja je carica". Verovatno će Kimberli u tri dana gostovanja u Kragujevcu i to negde čuti.
- Želela bih da vidim kako pripremate slatkiše, obožavam ih. Volela bih i da probam vaše povrće, koje začine i uopšte koje sve biljke koristite. Nikad i nigde ne propuštam da jedem upravo hranu karakterističnu za podneblje na kojem sam. Hrana je fenomenalan način komunikacije među ljudima, a odlična je i za upoznavanje. Mi zaista jesmo ono što jedemo - kaže prva kuvarica Amerike.
Ovaj nadimak dobila je jer je Mišel Obama jedan od pokretača inicijative da se u američkim školama, gde deca jedu dva puta dnevno, izmeni meni koji je bio prepun brze i nekvalitetne hrane.
Kimberli Bruk Braun kaže da s jednakom ljubavlju kuva i podučava mlade kuvare, od toga kako da zasade baštu i očuvaju je, do pripreme finalnog proizvoda na tanjiru.
Ona je ocenjivala radove mladih kuvara iz 15 zemalja koji su se takmičili u Kragujevcu. Reč je mladima koji će, kao malo ko, gotovo sigurno naći posao u Srbiji. Ako žele da za svoj posao budu dobro plaćeni moraće van države, tvrde kuvari. Na pitanje koju osobinu kuvar mora da ima, Kimberli kaže − da voli hranu.
- Dobar kuvar mora da bude otvorenog uma i radoznao, da voli da proba različite vrste hrane koju ljudi jedu na našoj planeti. Mora da voli svoj posao i mora mnogo da radi. Ne sme previše da pije i da puši, jer to uništava receptore za ukus i miris. Dobar kuvar mora da bude strastven kada je kuvanje u pitanju. Tako ljudima obezbeđujete ono što održava život, a to je hrana - kaže Kimberli Bruk Braun za Telegraf.
"Prva kuvarica Amerike" dala je kuvarima i jedan neobični, uskostručni savet o tome šta kuvar treba da ima.
- Trebalo bi da ima dobre cipele, veliko srce i istrajnost! Obavezno je odlično negovati svoja stopala! Odgovarajuće cipele i odgovarajući podovi u kuhinji određuju koliko ćete dobro raditi tokom dana. Srećna stopala jednako je srećan šef - poručuje na kraju Kimberli za časopis "Gastromag", koji je bio jedan od organizatora sajma u Kragujevcu.
(M. M.)
Video: Mrtav pijan NAGAZIO 200 NA SAT! Presretači zaustavili vozača (39) kod Loznice, odmah priveden
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Gruzanin
Crevca ( punjena i na rostilju ), piktije ali mesnate, cvarci takodje mesnati i ne duvan cvarci, beli bubrezi, razne varijante dzigerice, kavurma, itd. Sta bese to povrce?
Podelite komentar