IRSKA: Referendum o gej braku

- Vlada je odlučila da se referendum o istopolnim brakovima održi u prvoj polovini 2015 - rekao je ministar pravosuđa Alan Šater. Oko 75 odsto Iraca glasalo bi na referendumu za to da se građanski brak proširi i na istopolne parove, rezultat je istraživanja javnog mnjenja

  • 4

Irska će u prvoj polovini 2015. održati referendum o istopolnim brakovima, 20 godina nakon što je ta većinski katolička zemlja legalizovala homoseksualnost, objavila je u danas Vlada Irske.

- Vlada je odlučila da se referendum o istopolnim brakovima održi u prvoj polovini 2015 - rekao je ministar pravosuđa Alan Šater, objavila je irska vlada na internetu.

Laburisti, manji partner u irskoj koalicionoj vladi, najglasnije zastupaju legalizaciju istopolnih brakova, a šef stranke i zamenik premijera Emona Gilmora nazvao je to "najvažnijim pitanjem građanskih prava ove generacije".

Raspisivanje referenduma predložila je vladi ustavna konvencija, novo telo sastavljeno uglavnom od nasumično izabranih građana koji treba da predlože amandmane na ustav.

Prema istraživanju javnog mnjenja iz prošle godine, 75 odsto Iraca glasalo bi na referendumu za to da se građanski brak proširi i na istopolne parove.

(Telegraf.rs / FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA