Od Nove godine novi kalendar vakcinacija za bebe

Nova kombinovana vakcina podrazumevaće manji broj poseta lekaru zbog vakcinacije, a sposobnost stvaranja zaštite je potpuno očuvana

  • 1

Za sve novorođene u Srbiji od Nove godine važiće novi kalendar vakcinacija, jer od januara stupaju na snagu izmene i dopune Pravilnika o imunizaciji i zaštiti lekovima. Deca će i dalje biti zaštićena od istog broja bolesti, ali će primiti manji broj vakcina, koje će pritom biti i kvalitetnije.

Kombinovane vakcine podrazumevaju manji broj poseta lekaru, a ukupan trošak je manji. Za pojedinačne vakcine po dosadašnjem sistemu iz kase RFZO izdvajalo se oko 1.900 dinara po detetu. Kombinovana vakcina pentaksim je gotovo duplo skuplja i u apotekama košta između 3.400 i 4.000 dinara.

- Pre svega, roditelji više neće morati da kupuju kombinovanu vakcinu s pet komponenti (difterija, tetanus, pertusis, hemofilus influence B (HIB), dečije paralize), već će je dobijati u domovima zdravlja besplatno - kaže epidemiolog dr Predrag Kon, i dodaje da sva do sada sprovedena ispitivanja ukazuju da je sposobnost stvaranja zaštite s kombinovanim vakcinama potpuno očuvana.

Još jedna dobra strana novih vrsta vakcina je što ima 10 puta manje neželjenih reakcija, dok je česta reakcija dece na dosadašnju vakcinu (posebno protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja) bila povišena temperatura. Međutim, stariji pedijatri često ističu da petovalentna vakcina loše utiče na mališane.

- Zbog toga što se davanje vakcina vrši uglavnom injekciono, pri čemu dete plače, roditelje upućuje na to da lako poveruju da takva zaštita detetu i nije potrebna, što je velika zabluda - kaže dr Kon.

(Telegraf.rs / Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zullu

    7. novembar 2013 | 16:08

    Ništa je ne verujem ovom Konu...Tu je još od priče sa svinjećim gripom, izmahinirao narod, šteta ogromna po budžet a on i dalje drži čas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA