IZBEGNUTA KATASTROFA: Cureo propan-butan na benzinskoj pumpi

Ekološki incident, koji se dogodio na subotičkoj EKO pumpi, kada je puklo crevo pod pritiskom prilikom istakanja propan-butan gasa, zahvaljujući prisebnosti radnika i vatrogsasaca, prošao je bez posledica

  • 1

U Subotici, na EKO benzinskoj pumpi, prilikom istakanja propan-butan gasa iz kamiona cisterne kompanije „Euro gas" u gasno skladište ove pumpe, puklo je crevo pod pritiskom, kada je određena količina ovog opasnog gasa iscurela i raširila se na području same pumpe.

Odmah su reagovali zaposleni na pumpi, a alarmirani su i vatrgasci, koji su odmah sa dva vozila izašli na teren i sanirali posledice curenja.

- Situacija je bila veoma opasna. Propan-butan je gas koji veoma intenzivno gori pod pritiskom, a moglo je doći do građenja ekslozivne smese, jer ovo je pumpa, a tu su i okolni objekti, još jedna pumpa, tako da je bilo veoma opasno - rekao je šef smene vatrogasno-spasilačke jedinice u Subotici Dragan Godar.

Nakon dojave, rekao je Godar, pumpa je obezbeđena i zabranjen je pristup ostalim vozilima, nakon čega su zatvoreni ventili, prekinut dotok gasa, područje je prekriveno penom kako bi se sprečilo varničenje i uklonjen je kamion cisterna.

Hronologija sličnih incidenata:

- 19. oktobra 2013 - Cisterna sa 35.000 litara benzina "Veron grupe" iz Beograda zapalila se na auto-putu Beograd - Niš, kod mosta na Velikoj Moravi između Jagodine i Ćuprije. Niko nije povređen, a požar je ugašen.

- 11. septembra 2013 - U jednom od pogona HK "Viskoza" u Loznici je prilikom rasklapanja i savijanja sistema cevovoda cureo amonijak. Hemijski akcident dogodio se u pogonu "Centrofan" koji je u stečaju.

- 29.april 2013 - Troje radnika povređeno je u krugu preduzeća "Midra eko" na Batajničkom drumu u Zemunu, pošto je iz rezervoara iscurelo oko 400 litara persirćetne kiseline.

- 13. marta 2013 - Iz rezervoara u krugu fabrike u sastavu "Voćarskih plantaža" u Grockoj izlio se mazut, a brzom intervencijom nadležnih sprečeni su ekološki problemi većih razmera.

- 9. januara 2013 - Tri osobe su povređene u selu Prislonica kraj Čačka kada je u automehaničarskoj radionici došlo do eksplozije tečnog naftnog gasa, a potom i do požara. Do eksplozije, a potom i do požara, kako je saopštila policija, najverovatnije je došlo usled nepažnje prilikom popravke instalacije tečnog gasa na automobilu "škoda felicija".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA