PARAĆIN: Nezaposlena inženjerka pravi staklene unikate!

Inženjerka grafičke tehnologije oslikava bukvalno sve – od prozora i lustera, do činija, bokala, flaša i čaša. Najekskluzivniji “komadi” su duvano staklo, koje, nažalost, "Staklara" više ne pravi

  • 3

Nezaposlena inženjerka grafičke tehnologije Tatjana Šaban, koja s ponosom ističe da je iz Paraćina – grada stakla, prvu flašu oslikala je u osmom razredu, igrajući se. Obojila ju je polikolorom, kasnije temperama, i izlakirala lakom za čamce.

Od tada, ljubav prema oslikavanju staklenih površina nije je napuštala. Za dvadesetak godina, kaže, kroz ruke joj je prošlo bukvalno sve. Počela je sa lusterima i prozorima u sopstvenom domu, nastavila to isto kod rođaka i prijatelja, a zatim je hobi postupno pretvorila u profesiju.

- Danas radim "ropski" i po 14 sati dnevno. Oslikavam najčešće čaše, flaše, bokale, činije... To je takozvano upotrebno staklo koje ljudi najviše traže. Odavno sam stekla rutinu tako da ne pravim više skice na papiru već direktno kontur pastom odmah crtam po predmetu. Posle 12 sati sušenja sledi bojenje, pa se i boja zatim suši 4 ili 48 sati, zavisno od vrste. Stakleni predmeti potom se zapeku u običnoj kuhinjskoj rerni i spremni su za tržište - objašnjava ova neobična umetnica tehnologiju svog zanata.

Slika akrilnim bojama koje kupuje u Beogradu. Nekad ih je bilo moguće naći samo u Grčkoj i Mađarskoj. Obožava da radi na ručno duvanom staklu i na onom bojenom - plavom, tirkiz, boje meda...

- Takvi eksponati su najeksluzivniji. Najviše ih vole stranci i gastarbajteri. Nažalost, u paraćinskoj staklari ručne proizvodnje više nema, a ni bojenih čaša. Zbog toga kupujem obične staklene predmete, mada sve više istražujem i tursko staklo - objašnjava Tatjana.

Iako u fabrici stakla nikada nije radila, oduvek je obožavala da crta i slika po tom plemenitom materijalu. Završila je zato srednju dizajnersku školu, pa grafičku tehnologiju u Zagrebu. "Ozbiljnim" oslikavanjem počela je da se bavi kad je našla prve profesionalne boje. Poslednjih nekoliko godina u kući razvila je pravu umetničku radionicu, a njeno staklo može se videti na većini izložbi i etno-sajmova.

Tvrdi da je njena prednost što pri radu poštuje sva pravila, pa se boja ne razliva i ne bledi. Najbolji primer za to je oslikan stakleni luster koji godinama visi na tremu, ispred doma Šabanovih.

Tatjana trenutno najviše voli da radi bokale jer se čaša, flaša i ostalih običnih predmeta, zasitila. Ne zna ni sama koliko ih oslikala za prodaju, poklon, ili za sopstvenu dušu. Kad ima uzastopne izložbe i nastupe, radi "od jutra do sutra", a lepa stvar je "što je kod kuće".

Trenutno priprema eksponate za novogodišnju izložbu koja će u galeriji "Progres" u Knez Mihajlovoj u Beogradu biti održana od 19.decembra do 7. januara.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA