Jedemo pirinač sa silikonskim perlama, GMO soju i švercovano meso

U ponudi su sve češće prehrambeni proizvodi koji ne ispunjavaju osnovne zahteve ispravnosti. Kontrole uvoznih namirnica proređene su zbog manjka novca, a analiza tih proizvoda oslanja se samo na znanje i iskustvo inspektora

  • 10

Kontrole uvoznih namirnica proređene su zbog manjka novca, a analiza tih proizvoda oslanja se samo na znanje i iskustvo inspektora. Zbog toga jedemo pirinač sa silikonskim perlama, genetski modifikovanu soju, kancerogeno mleko ili švercovano meso!

U ponudi su sve češće prehrambeni proizvodi koji ne ispunjavaju osnovne zahteve ispravnosti, uz tendenciju pada kvaliteta pod uticajem smanjene kupovne moći i oslabljenog sistema kontrole.

- Očigledno da je inspekcija zatajila, morala je da sprovede detaljnu kontrolu robe koja prelazi granicu. Naš problem je u tome što smo zemlja koja nema dovoljno kadrova, niti je opremeljena da može kontrolisati tako detaljno sve što ulazi u zemlju - kaže Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Jasna Mastilović, tehnolog sa novosadskog Instituta za prehrambenu tehnologiju, kaže da u proizvodima ne sme da se nađe ništa što je fizička kontaminacija, čak i onda kada nije štetno.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    8. novembar 2013 | 22:23

    Nisam pametan vise sta da jedem. Najgore plate, i to sto kupite i platite uvale vam svasta i otrovno. Gde sam se rodio. Od tolke planete da zakasam bas u Srbiju

  • Chwarak

    8. novembar 2013 | 22:23

    A nasu vladu bas briga za nas i nase zdravlje. Bitno je da svi oni pune sebi dzepove!

  • стрептомицин

    8. novembar 2013 | 23:15

    Једини кривац за ово је народ који трпи и ћути, јер ако се побуни "биће горе". Када се овако нешто деси у некој нормалној земљи, најмање министар оде са функције, а они подређени у затвор где им је и место...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA