SEĆANJE NA KRISTALNU NOĆ: Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

U "Kristalnoj noći" zapaljeno je više od 1000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije

  • 13

Širom sveta obeležen je međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma kao sećanje na "Kristalnu noć", kada je 1938. izvršen veliki progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.

U Varšavi je održan marš protiv fašizma, u okviru kojeg se više hiljada učesnika okupilo ispred univerziteta i krenulo prema trgu odakle su nekad Jevreje transportovali u zloglasni logor smrti Treblinka.

I dok su u Berlinu građani čistili mesingane ploče na kaldrmi, postavljene na mestima gde su u noći pogroma fašisti ubijali Jevreje, u Srbiji se taj događaj obeležava centralnom manifestacijom i koncertom u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

U "Kristalnoj noći" ili, kako se još naziva - Noći pogroma zapaljeno je više od 1000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.......

    10. novembar 2013 | 08:26

    Kristalna noc je odgovor, na ubistvo Nemackih...mislim diplomata u Becu...od strane jedne grupe jevreja. O tome se cuti, jer se zna, ko je pobedio u tom ratu.

  • Che

    9. novembar 2013 | 20:48

    Mozda neko zavoravijo da su isti ti jevreji danas fasiaticki saveznici i time da su bas najvise porekla iz fasiaticke nemacke i sami se isto ponasaju prema drugim ljudima i najvise prema palestincima naroda kome su zemlju oteli i pokusavaju ih terorizmom istrebit. Dakle ne vezite socijalizam koji nema veze sa fasistima nemackog porekla i mentalirera sa njima, zrtva oataje zrtva samo dok i sam nije pocinitelj. To je propaganda i skrivanje da suamericki fasisti i ostali su istog nemackog porekla i naszavljaju zlocine protiv covjecnosti

  • Бајкер

    9. novembar 2013 | 22:11

    Шта траже у европи?!Нека иду у израел.Није ми их жао ни трунке.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA