Posmrtni ostaci Milunke Savić položeni uz "Tamo daleko" (FOTO)

Vence na Milunkin grob položili su predsednik Srbije, potom ministar Aleksandar Antić u ime vlade, a zatim i Arsenović, Alimpić i Diković ispred srpskog parlamenta, grada Beograda i Vojske Srbije

  • 13

Posmrtni ostaci Milunke Savić, srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, preneti su u Aleju velikana, gde su položeni uz taktove pesme "Tamo daleko".

Posmrtni ostaci Milunke Savić, položeni su posle 40 godina od njene smrti uz najviše vojne i državne počasti, intoniranjem himne "Bože pravde" i počasnu paljbu na beogradskom Novom groblju.

Komemorativnom skupu i parastosu, uz članove porodice i brojne građane, prisustvovali su predsednk Srbije Tomislav Nikolić, ministri Nebojša Rodić, Ivan Mrkić, Velimir Ilić, Tomislav Jovanović, Aleksandar Antić i Milan Bačević.

Prenošenju posmrtnih ostataka heroine prisustvovali su i potpredsednik Skupštine Srbije Konstantin Arsenović, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, nadbiskup Stanislav Hočevar, predsatvnici ambasada i vojni izaslanici 19 zemalja i veliki broj građana.

Vence na Milunkin grob položili su predsednik Srbije, potom ministar Aleksandar Antić u ime vlade, a zatim i Arsenović, Alimpić i Diković ispred srpskog parlamenta, grada Beograda i Vojske Srbije.

Pre polaganja kovčega, predsednik Srbije je istakao da srpska heroina liči na svoju zemlju - odvažna kada treba, nepobediva i uspravna, svakom da se nađe i pomogne, a opet skrajnuta kada drugi pomisle da tako velika i snažna može da zasmeta.

Nikolić je rekao da nikad nije kasno da se sagrešenja koja su drugi napravili prema Srbiji i njenim velikanima isprave.

- Danas to činimo, zahvaljujući Milunkinoj porodici što nam je dozvolila da joj se odužimo kako dolikuje, da počiva među ljudima koji ispisuju istoriju naše zemlje - rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je jugoslovenska ideologija, doktrina uravnilovke i umanjivanja značaja svega što je srpsko, gurnula u mrak Srbiju i njenu tradiciju, a za njom i sve velikane ratova, kulture, privrede, kao i istorijski kontekst pre Drugog svetskog rata.

- Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan - ukazao je Nikolić.

Parastos Milunki Savić, ispred crkve Svetog Nikole na Novom groblju služio je patrijarh srpski Irinej, koji je ukazao da je Milunka žrtvovala sebe bez ostatka, doživela i snosila sve teškoće rata i stradanja i dočekala ono za šta se i borila - slobodu srpskog naroda.

Patrijarh je zahvalio Vladi Srbije na odluci da se prenesu njeni posmrtni ostaci u Aleju velikana i naveo da je reč o "svetom delu".

- Ovo sveto delo ne bi bilo završeno, ni savršeno ako bi se samo na ovome poštovanje prema njoj završilo. To ne bi bilo dovoljno ako ne bi ušlo u školske udžbenike i istoriju kao primer koji svetli u ovom vremenu konfuznom, tragičnom i nesretnom - rekao je patrijarh.

Milunka Savić, srpska Jovanka Orleanka, učestvovala je u dva balkanska i Prvom svetskom ratu i nosilac je vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalje za hrabrost "Miloš Obilić", Legije časti IV stepena, Legije časti V stepena, fransuskog Ratnog krsta i spomenica (Albanska spomenica i spomenica Solunskog fronta 1915 -1965).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    10. novembar 2013 | 13:35

    Лака јој Србска земља.

  • Бајкер

    10. novembar 2013 | 17:20

    Поп@Дали јој французи за ратне заслуге,ти вероватно немаш ни значку извиђача.

  • Saraj

    10. novembar 2013 | 16:13

    Laka joj zemlja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA