Kako najjeftinije da zagrejete stan?

- Potrošači se zavaravaju ako misle da kaloriferi i grejalice koji koštaju oko 2.000 dinara mogu da im donesu uštedu, jer na kraju plate znatno veće račune - kaže Miloš Mitrović, stručnjak za energetiku

  • 4

Najmanje novca za grejanje izdvojiće građani koji za ogrev koriste drva, dok će najviše novca izdvojiti domaćinstva koja koriste lož-ulje i gas.

Najjeftinije će proći oni koji se greju na drva, pogotovo ako su se ogrevom snabdeli još letos dok su bila upola jeftinija. Ipak, najveće troškove za zagrevanje imaće domaćinstva koja koriste lož-ulje i propan butan gas. Grejanje klima-uređajima povoljnije je od centralnog, ali pod uslovom da imate savremenu klimu.

Da bi građani zagrejali 50 do 60 kvadrata, za drva treba da izdvoje od 30.000 do 50.000, a za ugalj od 43.000 do 46.000 dinara, i to pod uslovom da su dovoljno ogreva nabavili ranije. Oni koji koriste lož-ulje moraće da plate neverovatnih 170.000 dinara, dok bi oni koji odluče da se greju na struju trebalo da budu oprezni ako ne žele da im računi skoče do neba.

Miloš Mitrović, stručnjak za energetiku, objašnjava da se grejanje na struju isplati samo za grejna tela koja akumuliraju toplotu.

- Potrošači se zavaravaju ako misle da kaloriferi i grejalice koji koštaju oko 2.000 dinara mogu da im donesu uštedu, jer na kraju plate znatno veće račune. TA peći, napunjene noću kada je struja jeftina, isijavaju tokom dana toplotu, dok prostorije počinju da se hlade čim grejalica prestane da radi - objašnjava on, i dodaje da grejanje na TA peć košta oko 40.000 dinara ako se ona uključuje samo noću, dok cena skače za oko 20.000 dinara za one koji se dogrevaju u toku dana.

(Telegraf.rs/ Izvor:24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Adam

    11. novembar 2013 | 18:18

    Jeste, balkan boy, slazem se sa tobom...ali kad se prikljucis na crno!

  • balkan boy

    11. novembar 2013 | 15:01

    Najjeftinije je gradsko grejanje.

  • Boban

    12. novembar 2013 | 08:54

    Najbolje je kad si vezan na toplanu a grejes se na klimu pa kad saberes dodje ti da ides na Taru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA