PATRIJARH: Čudo je što nas je ovoliko ostalo!

Patrijarh Irinej podsetio je na mnogobrojna stradanja Srba i istakao da je strašno što se vrlo brzo zaboravlja ono što se ne sme zaboraviti

  • 8

Patrijarh Irinej poručio je da je srpskom narodu danas najpotrebnije jedinstvo, jer će u suprotnom "isčeznuti sa lica ove zemlje". On je uporedio stradanja Srba sa stradanjem Jevreja, navodeći da su po tome skoro izjednačeni.

- Jedini spas je u jedinstvu, u onim vrednostima kojima je naša istorija i kultura živela i u onome što ostaje vredno za sva vremena. Veliko je čudo što nas danas ima ovoliko. Stradanja su dolazila, nažalost, od hrišćanskih i nama bratskih naroda. Mnogo puta je čovek stroži u odmazdi od svog Boga - rekao je patrijarh Irinej, obraćajući se na promociji monografije "Ratni album 1914-1918" u Domu vojske u Beogradu.

Patrijarh je istakao da mu se "ježi koža od zločina ljudskih nad čovekom, koji se i danas ponavljaju" i podsetio na stradanja Srba u "žutoj kući". Takođe, podsetio je i na stradanja Srba u topličkom kraju, koje su Bugari gotovo istrebili, kao što je to bila i namera moćnih sila da isto učine i sa BiH.

- Strašno je to, mi smo narod koji vrlo brzo zaboravlja ono što se ne sme zaboraviti. Stradanja ne smeju nikada da budu zaboravljena - poručio je patrijarh, navodeći da posebno mladi zaboravljaju i odriču se rodne grude odlazeći u inostranstvo.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TODE

    11. novembar 2013 | 16:42

    Lepo si to reko gospodine irinej! Ono kakve su ti pojedine vladike dobro da nas je i ovoliko!

  • Twit

    11. novembar 2013 | 17:25

    Zasto pobedonosni narod trpi poraze od svoje nesloge i razdora, i jede hleb zagorcen suzama i pakoscu???...zato sto pobedi krvike oko sebe, a nepobedi ih u Sebi.

  • BigFoot

    11. novembar 2013 | 18:47

    A i kakvi smo ostali, bolje i da nismo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA