34

AUTOR KNJIGA O DRAŽI: Serija "Ravna gora" blati četnike i veliča komuniste!

- Još u izjavama od pre godinu i više dana, videlo se da će serija Radoša Bajića doneti novi talas (neo)komunističke propagande, ali ovoliko karikiranje niko nije očekivao - kaže Miloslav Samardžić

Serija "Ravna gora"
Foto: Youtube/Ravna Gora

Autor brojnih knjiga o generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i četničkom pokretu Miloslav Samardžić kaže u autorskom tekstu za naš portal da je serija "Ravna gora", koju je u nedelju gledalo dva miliona i 270.000 gledalaca, urađena pristrasno, da veliča komuniste, a blati ravnogorce, kao i da ima istorijskih neistina.

- Još u izjavama protagonista pre godinu i više dana, videlo se da će serija ''Ravna gora'' Radoša Bajića doneti novi talas (neo)komunističke propagande, ali ovoliko karikaranje verovatno niko nije očekivao. U prvoj epizodi ne samo što nema pomena Ravne gore, Draže i četnika, nego je u poslednjem kadru, ni manje ni više, nego Lenjinova slika, uz neumereno veličanje komunista. Slika vođe boljševika ujedno je i poslednji kadar u jedinoj akcionoj sceni: dok padaju bombe na Beograd 6. aprila 1941, komunista trči kroz eksplozije da bi spasao štiglića! On je radnik, ali intelektualac, a po manirima, što se kaže, gospodin čovek. Kad je prikazan u stanu, kamera se zadržala na knjigama iz njegove lične biblioteke. Nema ih malo, a obimne su! Nije mu promakao štiglić, koji je slomio krilo, udarivši u prozor. Komunista je, naravno, humanista. Uzima pticu, pravi joj kutiju, hrani je i čuva. A sutradan ujutru je nosi u fabriku, sa sve kutijom, valjda da se ne bi osećala odbačenom, šta li... Tad počinje bombardovanje Beograda, a komunista iz skloništa trči do štiglića, ne obazirući se na pretnje i psovke svog starijeg druga. Da, i taj je komunista, i to zadužen da se stara o bezbednosti ovog prvog. Hoće se reći: jaka je to organizacija, nije šala! Uz pticu, komunista spasava i brošuru s pomenutom Lenjinovom slikom na naslovj strani - piše Samardžić.

Nebojša Glogovac, Ravna gora

Foto: Youtube/Ravna Gora

* A kakvi su četnici? Ukratko: užas!

- Komandir karaule u Sipskom kanalu na Dunavu, pred zoru 6. aprila, banči u kafani, uz muziku i dve pevaljke. Dolazi vojnik na biciklu i obaveštava ga da su na Dunavu uočeni sumnjivi čamci, prenoseći poruku dežurnog oficira da odmah dođe. Komandir je vidno pijan, a i prejeo se, stalno podriguje. Odovud ga zove dužnost, a otud pevaljke! On je, kao, u dilemi kom će se privoleti carstvu, ali gledaoci nisu, jer je sugestija očigledna. Komandir kaže oficiru da ide, sad će on, samo što neće, pa odlazi među pevaljke i vraća se bančenju. Razočarani vojnik stiže do karaule taman da vidi da su mu svi drugovi poubijani. Doduše, prikazane su samo nejasne eksplozije, nema scena borbe, ne vide se ni Nemci. Ovaj događaj je ključan u oceni karaktera serije - objašnjava Samardžić.

* Zašto je ovaj događaj ključan u oceni serije?

Zato što je nemački napad − ako ne računamo Sloveniju − zaista počeo posle ponoći 5/6. aprila u Sipskom kanalu. Napali su specijalci iz divizije ''Brandenburg''. To je bila verovatno najbolja nemačka jedinica ove vrste, a napad je izgledao ovako:

...Nemci, svesni te opasnosti, isplanirali su zauzimanje i sprečavanje onesposobljavanja Sipskog kanala. Uoči napada, prvo je lokalni folksdojčer pozvao grupu jugoslovenskih oficira na neku proslavu u svoju kafanu, gde su svi omamljeni sredstvom za uspavljivanje. U toku noći 6. aprila 54 pripadnika puka Brandenburg preobučeni u srpska seljačka odela su prebačeni gumenim čamcima na jugoslovensku obalu, pobili uspavane oficire i posle kraće borbe s vojnicima uspešno zauzeli kanal i sva postrojenja.

Foto: Srđan Stevanović

Foto: Srđan Stevanović

Dakle, ovde nije u pitanju neznanje, već namera: srpski oficiri, omamljeni nekom drogom, prikazani su kao pijanice, i to u kontekstu idealizacije komunista.

Samardžić se pita: šta će komunisti u prvoj epizodi serije koja se zove ''Ravna gora''? Zar nije logično da tu bude Draža ili neki njegov saradnik? Ako je baš morala neka partija, zar nije logično da vidimo predstavnike stranaka s velikim brojem članova i s ugledom u narodu, radikale recimo?

A ako se već prikazuju komunisti, zašto ne prema istinitim događajima, kao Peta kolona?

Opis kralja Petra i njegovog okruženja, kao i akademika Slobodana Jovanovića, prema njegovim rečima, toliko je ponižavajući, da ne vredi trošiti reči.

Foto: titoville.com

Foto: titoville.com

* DIREKTIVE JOSIPA BROZA TITA UOČI APRILSKOG RATA 1941:

1. Zadatak svih mobilisanih članova KPJ je, na prvom mestu, da utiču na stvaranje rasula u Jugoslovenskoj vojsci, da šire zabunu među oficirima i vojnicima i ubede ih da je poraz posledica nekompetentnosti oficirskog kadra, što bi značilo kraj njihovom bilo kakvom autoritetu;

2. Da pokupe sve oružje i ratni materijal napušten u panici i sakriju ga na bezbedna mesta radi kasnije upotrebe;

3. Da pruže svu potrebnu pomoć ustašama i drugim separatističkim organizacijama koje doprinose brzom padu režima.

U oduševljenju zbog sloma države koju su toliko mrzeli, komunisti se aprila 1941. nisu ustručavali da pucaju u leđa jugoslovenskim vojnicima, kao, na primer, u Kragujevcu.

Ne očekujte da to vidite u drugoj epizodi!

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, knjige sa detaljnijim opisima možete naručiti ovde:

http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/

I ovde:

http://www.pogledi.rs/knjige/

(Telegraf.rs)

Tagovi: Četnici, Dragoljub Draža Mihailović, Dragoljub Mihailović, Draža Mihailović slike, Josip Broz Tito, Ravna gora

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (34)
Poređaj komentare:
 • V
  vlada 53

  Da se rat vodio kako je prikazano u seriji pretpostavljam,a i ubeđen sam, da bi na našim prostorima i danas trajao II svetski rat. Na sreću taj rat je bio dinamičan pa se završio pre mnogo godina. Zaključak:ništa bez "Otpisanih".

 • C
  cera

  Koja crna kraljevina,kada je kralj pobjegao u London sa 84 tone zlata Koja budala sada moze biti za kralja i otadzbinu koju su ostavili tj. izdali svoj narod.!!

 • D
  Dragan

  Drugi svetski rat je pre svega bio rat protiv fašizma, a četnici su još krajem 1941 kršeći napravljeni sporazum sa Titom o zajedničkoj borbi protiv fašizma, napravili istorijsku grešku jer su preko Nedića paktirali sa Nemcima. Njihova taktika čekanja da saveznici slome Hitlerovu mašineriju, pa da tek onda krenu u borbu nije urodila plodom. Zbog toga još na sastanku Čerčila, Ruzvelta i Staljina 1943 u Kairu saveznici ih nisu priznali kao antifašističku vojsku, i kasnijim dogovorom na Jalti dali Titu koncesije da nastavi sa kontinuitetom Jugoslovenske države. Razjedinjenost četnika gde je svaki četnički komandant hteo da bude veći od Draže, nedisciplina i vojnička neorganizovanost na kraju su rezultirali porukom kralja i vlade u izbeglištvu da se narod pridruži partizanima u borbi za konačno oslobodjenje zemlje. Od prelaska vrhovnog štaba 1942 u Bosnu u Srbiji i nema rata sa Nemcima nego jedino četničkog progona komunista čiju ideologiju su smatrali za svestsku pošast koju treba u Srbiji iskoreniti. Posleratni revanšizam i komunistička ideologija o stvaranju novog pravednijeg društva od onog koji je pred drugi svetski rat radnike i seljake u Srbiji doveo do totalne propasti, koštale su mnoge nevine ljude života kao i svugde u Istočnoj Evropi,gde su komunisti došli na vlast, a najviše u Rusiji. To je bila istorijska cena gde su pobednici partizani pravili novo bezklasno društvo i obnovu Jugoslovenske države na osnovu komunističke ideologije, gde je trebalo društvo očstiti od ideološkog i nacionalističkog korova. Da su nekim slušajem na našim Balkanskim prostorima pobedili nacionalisti, ne bi bilo Jugoslavije a Srbija osiromašena i duboko podeljena ušla bi u gradjanski rat gde bi na kraju komunisti potpomognuti Rusima i Staljinom opet bili pobednici. Film Radoša Bajića nam neće ništa poručiti, a da to nije istorijski poznato, i on sam nije ni trebao da pravi taj film, jer će on još više podeliti već podeljeni narod , posebno onaj naveći nepismeni deo Srpskog društva.

Oko ovog mladog zanatlije žene se otimaju: Nasledio je očev posao kada je preminuo, a sada šije cipele koje svakoga obaraju s nogu (FOTO)

Iznenadna poseta Stefanovića policajcima u Osečini: Želeo da se lično uveri kako teku radovi na obnovi policijske stanice (FOTO)

Upoznajte Svetu Goru, najvažniji centar pravoslavlja na svetu (FOTO) (VIDEO)

Imali su 8 i 11 godina kada su prvi put poterali volove u šumu: Ovo je sjajan način da u Srbiji momci zarade dobre pare (FOTO) (VIDEO)

Vodenica vampira Save Savanovića se srušila, a sada ponovo radi: Ko je čovek koji je obnovio najstrašnije mesto u Srbiji? (VIDEO)

Tek rođena beba zelenih očiju iznenadila ceo Prizren: Roditelji i lekari nisu mogli da poveruju u ono što je imala u ustima

Kako je došlo do delirijuma u tržnom centru zbog Baka Praseta? Deca razvalila binu i trčala ka jutjuberu, a on je uz pratnju interventne napustio Novi Sad (FOTO)

Jedna od arhitektonski najlepših škola u Srbiji izgleda potpuno drugačije: Radovi su kasnili i koštali su 68 miliona dinara, a sutra stižu i đaci (FOTO)

Umalo železnička katastrofa kod Niša: Iskliznule dve cisterne sa amonijakom, nema curenja opasnih materija, ali je oštećena pruga

Bolesnu Nevenku ćerka je izbacila na ulicu, pokrala joj dokumenta i nestala: Jedan dečak ju je našao na snegu i tada se njen život promenio (VIDEO)

Na planini kod Ljubovije zavejano 1000 ljudi, sneg nije prestao da pada od početka godine: Narod zarobljen u smetovima do proleća (FOTO)

Danas je Jovanjdan: Na ovaj praznik treba da se pridržavate jednog starog rituala (FOTO)

Jutro u minusu: Tokom dana oblačno, mestimično sa kišom i susnežicom

Vojvoda Bojović umro je od sramne torture komunista pre 74 godine: Ostarelog heroja oslobodilačkih ratova tukli do smrti

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 20. januar 2019. godine

Reklame sa Fejsbuka kažu mi da sam ružnjikava, debela žena "bez čoveka" starija od 40 i da ne znam da "zadovoljim mačku": Ovo je njihova osveta

Stampedo u Novom Sadu zbog "jutjubera": Deca padala i vrištala, polomljeni izlozi u tržnom centru, reagovala i policija (FOTO) (VIDEO)

Andriju (15) danas je na večni počinak ispratila porodica, rođaci i prijatelji: Školski drugovi oprostili su se od njega s belim ružama

Za jedinu poznatu srpsku loto milionerku pričalo se da je bila u pritvoru i da se razvela: Niko ne zna da i dalje dobija, a ovo je njena poruka (FOTO)

Novo zastrašivanje Srba u selu kod Prizrena: Napadači polomili prozore na ambulanti, odmah se oglasila Kancelarija za KiM (FOTO)

Ovo su najhrabriji i najizdržljiviji momci i devojke u Srbiji: Snažni mladići uskakali u ledenu vodu, a i jake žene su plivale za časnim krstom (VIDEO)

"Bog se javi, vaistinu se javi!" Pop se popeo na vatrogasnu cisternu, vernici sa flašama ga brzo opkolili, neki su natočili i po 5 litara Bogojavljenske vodice (FOTO)

U ovom gradu neće se plivati za časni krst na Bogojavljenje, a razlog je sramota za celu zemlju

U prvom roku na ispit iz geografije kod "čelične" Mile izašla šaka studenata: Dala im je svoje hemijske i papire, dežuralo 15 ljudi

Ponesite kišobran za svaki slučaj: Danas oblačno, hladno, sa mogućim padavinama

Na ovim pružnim prelazima u Srbiji rampe su i dalje podignute dok prolazi voz: Šta još treba da se desi da se opametimo? (FOTO) (VIDEO)

Milovan već pola veka ide na svadbe nepozvan: Izljubio preko 3.000 mladenaca, pojeo tonu pečenja, a niko se nije pitao otkud on tu

"Bog se javi! Vaistinu se javi": Slavimo Bogojavljenje, dan naročito bitan za neudate devojke, koje su u ponoć morale da zamisle samo jednu želju

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 19. januar 2019. godine

"Zar se u Srbiji pozdravlja sa selam alejkum?" Zbog ovog komentara napravili smo mapu, "dobar dan" kažemo na 16 načina. Kako se govori kod vas?

Ne sahranjuju se sve izgubljene bebe: Ovo je tužna istina o onima koje se rode pre šestog meseca, otkriva ugledni ginekolog

Ni nakon smrti sedmoro ljudi, rampe u Srbiji ne rade: Teretni voz leteo preko pruge u Prokuplju, a upozorenje za opasnost ponovo zakazalo (FOTO)

Buve i krpelji je jedu iznutra, koža joj truli i raspada se na dodir: Psu koji je pronađen u užasnom stanju, veterinari iz Subotice se bore za život (FOTO)

"Pašino poreklo je legendarno": Dragan je othranio malog šarplaninca, nije ni slutio da će ga baš Putin dobiti (FOTO)

Roditelji dece obolele od raka neće više smeti da dobijaju otkaze: Uvodi se bolovanje sa punom zaradom sve dok traje lečenje

Večeras čekamo Bogojavljenje i zamišljamo želju: Ali morate uraditi ovu 1 stvar u ponoć da bi se sigurno ostvarila

Od 13 beba iz zamrzivača, 9 je rođeno mrtvo, a ovo je jedina istina o ostalima: Progovorio direktor kraljevačke bolnice "Studenica"

U 38 škola đaci ne mogu da uče na srpskom: Moraju da uče jezik manjina ili da se sele u drugi grad

FOTO-UBOD: Najsramniji trenutak sa dočeka Vladimira Putina u Beogradu

Trojanovići su ubeđeni da im je ćerka oteta u porodilištu pre 32 godine: Rekli su "Vaša beba je mrtva, mladi ste, bolje da ne gledate to" (FOTO)

Za još tri bolesti uvode se preventivni pregledi: Jedna je glavni uzrok umiranja u Srbiji, a zbog druge ljudi sve češće dižu ruku na sebe

Jutro vedro do 10 stepeni: Postepeno naoblačenje tokom dana, a uveče slaba kiša

/
<% galerijaAlt %>