Najgora zemlja za žene je Egipat!

Istraživanje je sprovedeno u zemljama arapskog sveta, a posle Egipta najgore zemlje za žene su Irak i Saudijska Arabija. Dok žene najveća prava imaju u Omanu, Kuvajtu i Kataru

  • 5

Od 22 zemlje arapskog sveta, žene najgore žive u Egiptu, a najbolje na Komorskim ostrvima, pokazuju rezultati godišnjeg istraživanja stručnjaka za rodna pitanja.

Istraživanje, koje je sprovela fondacija "Tomson Rojters", pokazuje da je stanje prava žena na najnižem nivou u Egiptu zbog velikog broja slučajeva seksualnog uznemiravanja, diskriminatornih zakona, krijumčarenja žena, prisilnog venčavanja, visoke stope obrezivanja žena i jačanja konzervativnih islamističkih grupa.

Druga najgora zemlja za žene je Irak, u kojoj žene sada, kako se navodi, žive lošije nego za vreme Sadama Huseina, a za njom slede Saudijska Arabija, Sirija i Jemen, piše Bi-bi-si.

S druge strane, u arapskom svetu žene najbolje žive na Komorskim ostrvima, gde drže 20 odsto ministarskih položaja, a u najboljih pet spadaju i Oman, Kuvajt, Jordan i Katar.

Stručnjaci su u okviru ankete procenjivali faktore kao što su nasilje nad ženama, pravo na rađanje, ophođenje prema ženama u okviru porodice i uloga žena u politici i privredi.

U okviru ankete ispitano je 330 stručnjaka u 21 zemlji članici Arapske lige i u Siriji, a ovo je treće godišnje istraživanje ove fondacije o ženskim pravima od početka "arapskog proleća" 2011. godine.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija od aprila, 99,3 odsto žena i devojčica u Egiptu su žrtve seksualnog uznemiravanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    12. novembar 2013 | 13:53

    Pa nekako sam više ubeđen da su žene slobodni na zapadu, ali šta ja znam. Možda im je bolje u Kabulu nego u Stuttgartu?

  • Vlada

    12. novembar 2013 | 13:53

    Ma bolesnici

  • ,,Rambo''

    12. novembar 2013 | 17:16

    Ostavite vi Egipat,pogledajte kako je zenama u srbiji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA